Blog: #anderhalvemeternetwerk

Blog: #anderhalvemeternetwerk

Een weblog van Jolanda Heistek. Zij is programmamanager bij Greenport West-Holland. Jolanda schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

De tuinbouw heeft iets met afmetingen en afstanden. Om te beginnen de kasconstructie. De maatvoering daarvan is helemaal toegespitst op het gewas en het gewenste klimaat. En dan de ruimte in de kas. Planten worden op een optimale afstand van elkaar geplaatst, de schuur is zo efficiënt mogelijk ingericht en de kar wordt zo vol mogelijk gevuld. Het vervoer is vaak over een lange afstand: Duitsland, de rest van Europa of verder.

Maar de laatste anderhalve maand staat alles in het teken van die ene maatvoering: anderhalve meter. Werken op anderhalve meter afstand, verkopen op anderhalve meter afstand, koffiedrinken op op anderhalve meter afstand. En het blijkt allemaal mogelijk. Als we nu al conclusies mogen trekken over de coronacrisis, dan is dit de mijne: wat zijn ondernemers - binnen de tuinbouw en daarbuiten - toch creatief in het aanpassen aan veranderende omstandigheden!

Ook het team van Greenport West-Holland heeft zich aangepast aan de omstandigheden. De veranderingen waren gelukkig minimaal: we werkten voorheen al veel digitaal, op afstand en in de cloud. Werken op minimaal anderhalve meter en vaak meer afstand was dus al ingebakken in onze dagelijkse praktijk. Maar een belangrijk deel van ons werk is het leggen van netwerken tussen (mogelijke) samenwerkingspartners en stakeholders. Dat is mensenwerk. En voor netwerken is het belangrijk dat je elkaar live ziet, elkaar direct in de ogen kunt kijken en elkaar de handen kunt schudden.

Tenminste, dat dachten we. Maar ook netwerken kunnen prima op afstand worden gecreëerd, ontdekten we afgelopen maand. Ook via een beeldscherm kun je elkaar goed in de ogen kijken. Een extra voordeel: soms is het goed in een relatie dat je even afstand neemt van elkaar. Dat is nu als vanzelfsprekend geregeld. Belangrijke voorwaarde is wel dat je er vaak genoeg in slaagt de afstand te overwinnen. Alsof die anderhalve meter even niet bestaat. Wat daarvoor nodig is? Energie van beide kanten. Dus: de overtuiging dat beide partijen profiteren van het netwerk. Dat samen-werken loont, meer-waarde heeft dan alleen.

Vooraf zou je kunnen vrezen dat door de coronacrisis de energie uit de sector geslagen zou zijn. Dat na verloop van tijd de hoofden tussen de schouders zouden zakken. Dat zelfs anderhalve meter een onoverbrugbare afstand zou lijken.

Maar niets is minder waar. Juist in deze tijd lijkt de tuinbouw een overschot aan energie te hebben. Virtuele deuren gaan open. Iedereen is zich bewust van de noodzaak, en van de behoefte aan kansen en veranderingen. Het netwerk werkt. Samen krijgen we corona én deze crisis onder controle. Want we weten dat 'anderhalvemeternetwerken' minstens zo krachtig zijn als de 'oudejongenskrentenbroodnetwerken' van vroeger.

Bron: Jolanda Heistek

Deel artikel