Blog: Cybercrime: geluk of wijsheid?
Geplaatst op 11 maart 2021
Cybercrime komt steeds dichterbij. Om de haverklap hoor en lees je berichten over instanties waarvan bijvoorbeeld gegevens zijn gestolen of worden gegijzeld. De ene moet een paar Bitcoins betalen om de gegevens terug te krijgen, de ander heeft al weken geen toegang tot het eigen bedrijfsnetwerk. Ook loert het gevaar dat persoonsgegevens van medewerkers buit worden gemaakt. Het gaat niet meer alleen om geld, maar steeds vaker om persoonlijke data. En geloof me: het zijn niet de minste instanties die dat overkomt.
Openbaar is er niet veel bekend over tuinbouwbedrijven of -organisaties die zijn getroffen door cybercrime. In de 'wandelgangen' hoor je er toch over. Maar ook hoor je dat het 'wel meevalt'. Is dat geluk of wijsheid? Het is verleidelijk te denken dat het komt doordat we ons goed beveiligd hebben en supervoorzichtig zijn. Ik hoop het. Maar er hoeft vaak maar één medewerker in een onbewaakt moment op een verkeerd linkje te klikken en alle voorzorgsmaatregelen zijn voor niets geweest. Er zijn bedrijven die deze test 'met opzet' uitvoeren bij hun medewerkers en zo de sterkte van hun systeem en de alertheid van de medewerkers op de proef stellen.
Ik denk echter dat het vooral geluk is geweest. Of misschien komt het doordat cybercriminelen hun oog nog niet hebben laten vallen op onze sector. Maar hoe lang nog? Want dat geluk is niet eeuwigdurend, vrees ik. En de gevolgen kunnen groot zijn. De sector is in toenemende mate afhankelijk geworden van digitale systemen en het internet. Uitval of verstoring hiervan kan ernstige gevolgen hebben, zowel voor het getroffen bedrijf als voor ketenpartners.
Daarmee wil ik geen angst zaaien, zeer zeker niet. Ik wil juist oproepen tot bewustzijn en voorzichtigheid. Maar dat lukt niet alleen met deze blog. Daarom ben ik blij dat het nu op de agenda staat van de Greenport West-Holland. En dat er organisaties zijn als The Haque Security Delta die hun kennis in willen zetten voor de Greenport. We gaan met een consortium van partners van de Greenport aan de slag gaan met cyberveiligheid. Onder andere The Hague Security Delta, Royal FloraHolland, , De Haagse Hogeschool, InnovationQuarter (IQ), TNO-ICT, Provincie Zuid-Holland en tal van brancheorganisaties en van grote en kleine bedrijven in de sector hebben de handen ineengeslagen.
Zoals u ziet is dit een triple helix-aanpak. Ondernemers, overheid en onderwijs- en kennisinstellingen: niemand kan dit alleen oppakken. Alleen samen kunnen we dit vaak 'onzichtbare' gevaar voor de digitale deur tegenhouden.
Samen gaan we aan de slag met het verbeteren van de cyberveiligheid in het tuinbouwcluster. Daarvoor inventariseren we allereerst hoe het op dit moment gesteld is met die veiligheid. Dat doen we met het 3-pijlermodel: de goede activiteiten worden uitgevoerd; deze activiteiten worden goed uitgevoerd; de uitvoering en aansturing zijn goed belegd. Vervolgens stellen we een roadmap op én starten we een Community of Practice.
Daarmee bent u op dit moment nog niet geholpen. Terwijl uw digitale veiligheid nu al elke dag zorg verdient. Daarom nu vast mijn oproep: maak intern bespreekbaar hoe u de veiligheid kunt verbeteren. Heeft u bijvoorbeeld een veilige opslag van wachtwoorden? Zijn de website en de database goed beveiligd? En weet iedereen binnen uw bedrijf wat het gevaar is van het klikken op een verkeerde link?
Ik wens u veel veiligheid en anders een hoge dosis geluk.
Bron: Jolanda Heistek