Blog: Eerbetoon uitvinders dl. 2: Voor altijd verbonden

Blog: Eerbetoon uitvinders dl. 2: Voor altijd verbonden

Een weblog van Rudi Riemens, octrooigemachtigde en partner bij Octrooibureau EP&C in Rijswijk. Hij schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Als octrooi- en modelgemachtigde heb ik het voorrecht om veel bijzondere mensen te mogen ontmoeten. Innovatieve en creatieve denkers die de wereld helpen verbeteren en economische voorspoed voor hun omgeving realiseren. In een drietal blogs breek ik graag een lans voor "De Uitvinder", zodat we hen nog beter begrijpen en waarderen.

Vermelding als uitvinder: een wettelijk recht
Soms heb je van die uitvindingen die zo vernieuwend, vernuftig of slim zijn, dat de bedenker de eer krijgt toebedeeld dat het product naar hem of haar vernoemd wordt. Wat te denken van de "dieselmotor" van Rudolf Diesel, het "röntgenapparaat" van Wilhelm Röntgen, het "brailleschrift" van Louis Braille, of de "morsecode" van Samuel Morse. Maar ook de "rubiks-kubus" van Ern? Rubik is hiervan een mooi voorbeeld.

Een andere grote eer is als bijna iedereen weet wie ergens de uitvinder van is. Wat te denken van de uitvinder van de stoommachine James Watt, de uitvinder van de gloeilamp Thomas Edison, de uitvinder van de telefoon Alexander Graham Bell.

Voor elke uitvinder geldt overigens dat het een wettelijke recht is om als uitvinder met naam en woonplaats vermeld te worden op een octrooi. Dit is in een apart artikel opgenomen in de octrooiwet, en kan indien nodig zelfs worden afgedwongen via een rechter. Dit waarborgt tevens dat zij tot in lengte van dagen terug te vinden zullen zijn als uitvinder van hun uitvinding!

Tuinbouw: Piet Bom
In het kader van mijn drieluik Eerbetoon aan uitvinders, leek het me goed om een lans te breken voor zo'n variant in de Tuinbouw. Daarbij moest ik eigenlijk meteen denken aan een interessante man die ik vorig jaar op de GreenTech persoonlijk heb mogen ontmoeten: Piet Bom. In 1982 bedacht hij een vernuftige aluminium extrusie-profiel goot voor de kassenbouw.

    

De aluminium goot vervult meerdere functies tegelijkertijd: hij scheidt regenwater van condenswater, je kunt er glazen ramen afdichtend in bevestigen, de goot vervult een cruciale constructieve rol in een kas, etc. Tuinbouwers over de hele wereld maken nog steeds volop gebruik van deze multifunctionele aluminium goten van Bom. En zijn uitvinding werd dan ook terecht beloond met een exclusief octrooirecht.

De eer die het verdient
Zoals u in mijn vorige blog kon lezen heb ik grote bewondering voor dit soort innovaties. Het lijkt me niet meer dan terecht als die bewondering wat weider verspreidt raakt. De goot van Piet Bom lijkt me een prachtig voorbeeld van een geoctrooieerde uitvinding die wat mij betreft zelfs de naam van de uitvinder mag dragen. Daarom pleit ik voor de algemene introductie van: "De Bomgoot". Iedereen kent hem, iedereen gebruikt hem, en hij is al bijna 40 jaar een standaard in de Tuinbouw. Geef deze uitvinding de eer die het verdient.

En laat het een begin zijn. Ik ken persoonlijk nog een aantal echt goede uitvinders in de Tuinbouw. Ik ben heel benieuwd welke uitvindingen volgens u dezelfde eer verdienen. Laat het me weten (rudi.riemens@epc.nl). Dan zetten we samen deze uitvinders in het zonnetje die de Tuinbouw de innovatieve sector maken die het is!
 


 

Bron: Rudi Riemens

Deel artikel