Blog: Het is heel makkelijk om ergens tegen te zijn...

Blog: Het is heel makkelijk om ergens tegen te zijn...

Een weblog van Martine van der Meer. Zij is verantwoordelijk voor communicatie en HRM bij CombiVliet. Martine schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Er zijn steeds meer mensen die 'tegen' zijn. En daar reageren andere mensen dan weer op, dat ze tegen die mensen zijn. Het gaat tegen elkaar op anno 2020! Tegen iets zijn, is het makkelijkst. Vooral online. Tegenwoordig is het zelfs een beroep; 'beroepsdemonstrant' worden. Je wordt ingehuurd om 'tegen' te zijn, maakt niet uit tegen wat.

In mijn jeugd, in de jaren tachtig, leefde er een meneer bij ons in de buurt, een tuinbouwgebied in Hoek van Holland. Hij woonde in een bakfiets, Joop heette hij. Hij had een tent gemaakt op zijn bakfiets die hij opzette als hij ging slapen. Hij was vroeger schilder geweest in Rotterdam en leefde nu een vrij leven, een zwervend bestaan. Hij wilde niet leven zoals anderen leefden. Dat vonden wij als kinderen wel bijzonder. Joop leek op een soort indiaan. Hij trok fietsend rond. We maakten weleens een praatje met hem, dat was spannend. Hij was er gewoon en hoorde bij de omgeving. Als hij honger had, vroeg hij wat te eten. Niemand had last van hem. Hij waste zich in de sloot, dat was best gek als we hem dan zagen badderen in Adamskostuum. Maar wij leefden ons leven, en hij ook. Joop wilde dit zo, hij wilde geen huis of hulp.

Toen Joop met zijn gezondheid ging kwakkelen, werd hij opgenomen in een verzorgingshuis, daar verpieterde hij en was zijn leven hier op aarde snel ten einde. Dat was voor hem geen leven.

Wat als Joop in deze tijd had geleefd... Hoe anders was dat geweest. Joop was waarschijnlijk gewoon nog 'Joop de Indiaan' geweest. Maar de mensen van deze tijd en de media, zouden het er heel druk mee gehad hebben. Het was een buitenkansje geweest om mensen, de wereld, de gemeente, de regering, de instanties te veroordelen en te beschuldigen. Het was een ontsnapte gek, het was een slachtoffer van de bezuinigingen, van het systeem, het was een ontredderde arbeidsmigrant, het was een pedo, etc.

Mijn vader heeft vooraan de weg een tuinhuisje staan, waar hij de bloemen van het bedrijf verkoopt aan particulieren. Onlangs vond hij hier een man die onder de bloementafel lag te slapen, toen hij tegen de avond het geldkistje ging legen. M'n vader maakte hem duidelijk dat deze man de volgende dag iets anders moest gaan zoeken. Want stel je voor, dat je vandaag de dag een foto in de media ziet verschijnen van je tuinhuisje, dat je als teler een arbeidsmigrant in een onverwarmd tuinhuisje laat creperen... Net als dat tentje wat onlangs in Den Haag is gevonden. Binnen een paar dagen werd dat ene tentje in de verbeelding van mensen omgevormd tot een tentenkamp van onderdrukte arbeidsmigranten. Zo was de toon weer gezet. Gelukkig bleek later dat na onderzoek hier geen sprake van was ondanks dat de wildwestverhalen al de wereld in waren geslingerd door 'tegen-mensen'.

'Tegen' elkaar blijven zijn, brengt echter geen oplossingen. Wat het wel brengt is: negatieve energie, frustratie, zelfrechtvaardiging, boosheid, een negatieve kijk op het leven. En die gevoelens wil toch niemand? Jij wel?

Als je druk bezig bent met 'tegen zijn', blokkeer je ook je open mind om tot oplossingen te komen. De kans op positieve energie, tevredenheid, vrijheid, etc. Want iets 'anders', hoeft niet perse minder te zijn. Stel dat het beter is!

Draai het eens om. Wat wil je wél en vooral, wat kan jouw rol zijn dit te veranderen? Wil je oplossingen? Je mag best kritisch zijn natuurlijk, zeker, maar wel als doel iets beter te maken en er dus écht iets aan te gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld roepen over de politiek, maar als je zelf niks doet, is je impact toch nul. Doe dan lekker niks, joh! Wat heeft het voor zin? Het geeft je alleen negatieve energie.

Ik ben tégen mensen die 'overal tegen' zijn. Wat doe ik eraan? Ik schrijf deze blog nu. Wat hoop ik daarmee te bereiken? Dat mensen dingen ook anders durven te bekijken. Niet als persoon die anti-veranderingen, anti-leven, is. Al is het er maar één. Mogelijk beseffen ze dat, gaan leven vanuit een andere kijk, werken aan oplossingen, veel meer voldoening geeft. Geen tijd meer verspillen aan een mindset van zinloos verzet. Go for it!

NB. De volgende dag was de man weg uit het tuinhuisje. Echter er lag een matras wat er de dag ervoor niet lag. Deze was van een andere man die dit tuinhuisje had gehuurd van z'n voorganger, gaf hij aan. Het tuinhuisje gaat nu in de avond dus dicht om problemen te voorkomen.

Bron: Martine van der Meer

Deel artikel