Blog: Kom maar op met je data!
Geplaatst op 03 december 2020
Je hoort het overal tegenwoordig: data, data, data! Data is de nieuwe olie. We gaan data-gedreven telen. Het aanbod aan sensoren en camerasystemen voor in de kas neemt toe, nieuwe digitale dienstverleners komen op de markt, gevestigde bedrijven hebben tegenwoordig ook een 'digitale tak'. Bij tuinders zie ik ondertussen steeds meer beeldschermen met allerlei dashboards en applicaties open staan. Tijd voor wat afspraken misschien?
Laatst hoorde ik iemand zeggen: de simpele innovaties in de tuinbouw zijn wel zo'n beetje op. Dat waren verbeteringen die je in een demo-proef kon bekijken en direct op je eigen bedrijf kon toepassen, zonder dat je dan voor verrassingen kwam te staan. Bij de meer ingewikkelde innovaties die nog over zijn moet je met meerdere factoren tegelijk rekening houden. Als je het goed doet kun je er flink mee opschieten, maar het kan ook fout gaan. Maar hoe kun je eigenlijk nagaan of je het goed doet?
Voorbeeldje: voor autorijden is geen recept te schrijven. Een spoorboekje voor de trein gaat nog, maar autorijden hangt van te veel factoren tegelijk af. Hoe weet je dan of je het goed doet? Simpel: je kijkt om je heen, je ziet waar je bent, schat de verkeerssituatie in, de routeplanner weet waar je heen wilt en je kunt de juiste beslissing nemen.
Maar in een teelt? Waar moet je dan allemaal op letten? Is alles wat je in de gaten moet houden wel meetbaar? En zelfs als je alle informatie hebt, hoe maak je dan de juiste afweging? Dat is haast niet te doen! Daar komen de sensorboeren en de platformbouwers in beeld: data! Meten is weten! Vertrouw op onze oplossing en alles komt goed!
Onze ervaring bij B-Mex is dat de waarde van data vaak zit in het kunnen combineren van informatie. Hoe meer verbanden je kunt leggen, hoe beter je kunt inschatten wat er speelt en of alles klopt, en hoe kleiner de kans dat je niet op tijd doorhebt dat er iets fout gaat. Dan is het dus niet handig als die informatie in verschillende dataplatforms zit. Ook voor onze rekenmodellen hebben we meestal informatie uit verschillende bronnen nodig. Technisch is het niet zo moeilijk om op een veilige manier data uit te wisselen tussen verschillende systemen. Het is dus eerder een kwestie van willen dan van kunnen.
Een goede digitale dienstverlener herken je aan: (1) dat de data die je aanlevert goed beveiligd wordt opgeslagen, (2) dat je zelf de enige bent die kan bepalen wie er toegang tot je data heeft en wie niet, en (3) dat de data die je in dat systeem of platform hebt zitten op jouw verzoek gemakkelijk en beveiligd kan worden geëxporteerd naar andere systemen. Vooral op puntje 3 zijn er nog grote verschillen tussen aanbieders. Vraag je digitale dienstverleners maar eens of je B-Mex toegang kunt geven tot JOUW data in hun platform. En dan niet eenmalig, niet in een grafiekje, nee: de echte getallen, real-time. Zeggen ze dat dat niet kan, of dat het heel duur wordt: foute boel!! Gelukkig werken wij prima samen met verschillende data-aanbieders die op alle 3 de punten goed scoren. Het kan dus! En het moet ook, willen we die digitale revolutie tot een succes maken.
Bron: Fokke Buwalda