Blog: Kritiek uit onverdachte hoek

Blog: Kritiek uit onverdachte hoek

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Stevige kritiek op het "vrijemarktkapitalisme" en "populisme en eigen land eerst". Duidelijke niet mis te verstane uitspraken. Geen uitspraken van een of andere linkse politicus, maar recente uitspraken van de Heilige Vader, Paus Franciscus.

Volgens de nieuwe encycliek van de Paus (ja, zelfs hij heeft een visie) moet de wereld er na Corona toch anders uitzien. Hij vreest een terugval in het oude normaal van overconsumptie en zelfzucht.

Waarnemers noemen het een democratisch, socialistisch manifest. Aandacht voor samen en vooral voor de have-nots en niet voor de rijken, geheel in de traditie van Franciscus.

Nu corona ons weer stevig dwars zit met een lock-down light, horeca dicht, nog meer thuiswerken, geen evenementen, etc, kunnen we ons druk maken over zaken die er echt toe doen!

Het is dus zo gek nog niet om rekening met elkaar te houden? Wij willen toch ook niet dat er dankzij Corona hele sectoren op de fles gaan en anderen geweldig scoren? Wij willen toch ook geen multinationals die wel profiteren van de infrastructuur (goed wegennetwerk, gezondheidszorg, onderwijs, internet etc.) in Nederland, maar geen belasting betalen? Wij willen toch ook geen CEO's die miljoenen bonussen opstrijken terwijl "Jan met de Pet" er de laatste 15 jaar, qua koopkracht  nauwelijks op vooruit gegaan is? Ook in de corona crisis is het verschil tussen arm en rijk weer groter geworden. Wij willen toch ook niet dat miljoenen mensen vanuit Afrika en andere landen naar hier komen? Nu, help hen dan om daar een fatsoenlijk bestaan op te bouwen. Stop met al die praatjes over weggegooid geld, corruptie, luiheid en geweld. In enkele delen van Europa is het niet veel beter en bij ons was het honderd jaar niet anders. Help hen ontwikkelen!!

En dat hoeft niet voor niets, ook aan serieuze ontwikkelingshulp kun je en mag je verdienen. Maar de euro's zijn niet de enige reden voor samenwerking.

Ook voor de tuinbouw geldt hetzelfde. Iedereen die ons land bezoekt en de tuinbouwsector bekijkt, vergaapt zich aan onze hightech mogelijkheden en prestaties. Maar voor heel bedrijven buiten Nederland en de EU is de overstap van het stenentijdperk naar het supersonische tijdperk een stap te ver. Onze wat verouderde low-en midtech biedt hen meer dan genoeg perspectief, doe daar nog een wat scholing bij en wij creëren een enorme markt voor onze zaad- en toeleveranciers. Als tuinder die voor de Europese retail  teelt heb je er niet zoveel aan, behalve dat de wereld er wat gezelliger van wordt.

Al met al, een leider met visie is zo gek nog niet!

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikel