Blog: Met de kennis van nu
Geplaatst op 21 maart 2022
In mijn laatste blog in december 2021 schreef ik: "De grote vraag is hoe het nieuwe jaar eruit zal zien en wat ons dat zal brengen?". Ook refereerde ik aan de politieke spelletjes van Poetin die de gaslevering aan ons land toen al frustreerde.
In eerste instantie schoot de economie weer vanuit de pauzestand in de groeistand naarmate we de coronacrisis uit kwamen. Wat die groei nog in de weg leek te staan, was de ongekende schaarste op de arbeidsmarkt. Die situatie beperkt de groeiambities en uiteindelijk mogelijk ook het potentieel van de Nederlandse economie als geheel. Maar sinds de inval in de Oekraďne door Rusland op 24 februari jl. zijn de zorgen van een hele andere orde.
Alhoewel de gasprijzen sinds juli 2021 al tot ongekende hoogte waren gestegen, kon het nog gekker en tikte de gasprijs record hoogtes aan. Initieel was de oorzaak van die prijsstijging gelegen in de weer opverende wereldeconomie. Daardoor steeg de vraag naar gas in Azië en Noord-Amerika enorm. De toen al oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraďne speelden eveneens een rol. De gasopslagen zijn door de relatief strenge winter vorig jaar nog onvoldoende bijgevuld; die zitten maar voor de helft vol. Europa is enorm afhankelijk van Russisch gas (Rusland is voor 40% verantwoordelijk voor het Europese gas) en Poetin heeft daarmee de macht in handen en houdt nu de hand op de gaskraan.
Ieder nieuws over de ontwikkeling van het conflict in Oekraďne zorgt voor nervositeit op de markten. Sancties tegen Rusland en uitsluiting van het betalingsverkeer hebben niet alleen gevolgen voor de gasaanvoer naar Europa. Het land levert eveneens een veelvoud aan grondstoffen. Er heerst angst over tekorten. Wereldwijde grondstoffenmarkten zullen zich moeten aanpassen aan een gebrek aan aanbod uit Rusland en Oekraďne.
Dit alles heeft ook nogal wat consequenties voor de glastuinbouwsector; die gaat enorm gebukt onder de explosief gestegen gasprijzen. Ondernemers worden gedwongen rigoureuze beslissingen te nemen. Bij Royal Brinkman zijn wij ons er zeer van bewust hoe ingrijpend deze situatie is voor onze klanten. Die gaan kouder telen, kiezen ervoor om de verlichting uit te zetten of laten kassen helemaal of delen daarvan leeg liggen. Door de hoge gasprijs wordt ook kunstmest duurder, naast andere prijsstijgingen van benodigde producten en materialen voor de teelt. Dit zet de marges van telers nog verder onder druk.
Met de veerkracht die onze sector kenmerkt, zijn wij mijns inziens goed in staat geweest om het coronatijdperk goed door te komen. Als ik kijk naar onze eigen organisatie neem ik mijn petje af voor de flexibiliteit en het doorzettingsvermogen dat we met elkaar hebben. Naarmate de winter vorderde, gloorde er meer en meer hoop en leek er licht aan het eind van de tunnel. Hoe wrang is het dan dat na de coronacrisis Poetin op 24 februari jl. roet in het eten gooide met de inval in Oekraďne. Op het moment dat ik dit blog schrijf, worden er vredesbesprekingen gevoerd. Laten we hopen dat die tot succes leiden en dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de oorlog. Wat zou het mooi zijn als we dan deze gehele misčre achter ons kunnen laten, zodat in de rest van 2022 niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk weer de zon gaat schijnen.
Bron: Talitha Timmerman