Blog: Octrooieren in crisistijd - First-to-file is cruciaal
Geplaatst op 10 juli 2020
Het aspergeseizoen mag dan alweer officieel beëindigd zijn, twee Nederlandse ondernemers zijn al druk bezig met dat van de komende jaren. AvL Motion en Cerescon ontwikkelen beiden een oogstrobot voor het witte goud. Ze zijn bezig met het bedenken en uitwerken hiervan, en hebben allebei inmiddels een werkende machine aan de gang.
Zwaar werk
Een goede ontwikkeling. Het dagenlang handmatig en veelal gebukt moeten oogsten van bijvoorbeeld asperges is loodzwaar, en dan te bedenken dat er soms ook nog misstanden plaatsvinden rondom arbeidsomstandigheden en huisvesting. Niemand in Nederland wil dit soort werk echter nog op zich nemen. We zijn hierdoor veel te afhankelijk van buitenlandse arbeidskrachten die we in steeds verdere landen moeten zoeken. Vanaf komend jaar naar verwachting zelfs van buiten de EU. Wat mij betreft zijn oogstrobots voor dit soort gewassen dan ook zeker de toekomst.
Ongeoogste oogst
Onder druk van de Corona-crisis is er nu zelfs een acute vraag naar de oogstrobots ontstaan. De buitenlandse arbeidskrachten mogen niet onze kant op komen, en een deel van de oogst kan hierdoor dit jaar niet binnengehaald worden. Wat een drama.
Foto: Marcel van den Bergh - uit de Volkskrant
Wie krijgt het exclusieve octrooirecht?
Maar als eerdere crisis ons iets leren, dan is het wel dat juist uitvindingen die daar oplossingen voor bieden, in een stroomversnelling tot stand komen. De mens is dan blijkbaar op zijn inventiefst. Het komt dan echter ook aanzienlijk vaker voor dat bijna tegelijkertijd onafhankelijk van elkaar eenzelfde uitvinding wordt gedaan. In octrooiland geldt dan dat het allemaal draait om de indieningsdatum van de octrooiaanvraag. De datum waarop de uitvinding gedaan is, doet niet ter zake. Alleen degene die als allereerste zijn octrooiaanvraag indient, krijgt het exclusieve octrooirecht! De ander moet dan stoppen of een riante licentievergoeding betalen.
Belangrijke Intellectuele eigendomsrechten voor Nederland
Ik hoop dan ook van harte dat Nederland bij de versnelde ontwikkeling van allerlei soorten oogstrobots, en andere Corona-gerelateerde uitvindingen, belangrijke intellectuele eigendomsposities weet te verkrijgen.
Wat als...
Beide asperge-oogstrobot-ontwikkelaars hebben al veel tijd en geld geďnvesteerd in hun machines. Ze zijn daarbij in eerste instantie uitgekomen bij net iets andere werkingsprincipes. Toch lopen ze nog steeds het risico dat één van de twee een belangrijk octrooi verleend weet te krijgen op een wezenlijke verbetering aan een onderdeel dat ze allebei hard nodig hebben. Zo hebben ze bijvoorbeeld allebei een nauwkeurig en snel werkende steek-snij-unit, een accurate aspergedetectie, en een volledig geautomatiseerd weghalen en weer terugleggen van afdekfolie nodig.
Na anderhalf jaar duidelijkheid
Of er een eventueel octrooi-inbreukrisico dreigt, blijkt nooit meteen. Het traject tussen indiening en openbaarmaking van een octrooiaanvraag duurt namelijk anderhalf jaar. Pas daarna weten ze van elkaar of ze op octrooigebied al dan niet in elkaars vaarwater zitten.
Zo houd je de concurrent op afstand
Een passende strategie voor het beschermen van ontwikkelingstrajecten die nu door Corona, de arbeidsmarkt of het veranderende klimaat in een stroomversnelling zijn gekomen, is dan ook eens te meer om er terdege voor te zorgen dat je echt de allereerste bent met een indieningsdatum voor je octrooiaanvraag. Daarnaast is het zaak om je concurrenten in een octrooibewaking te plaatsen, zodat je direct geďnformeerd wordt zodra er een octrooiaanvraag van hen gepubliceerd wordt.
Meer lezen over de aspergerobots? Lees dan hier het verslag van mijn bezoek aan AvL Motion in de Volkskrant.
Bron: Rudi Riemens