Blog: Positieve gezondheid
Geplaatst op 25 september 2020
Vanaf het begin van coronacrisis vlogen de goede adviezen en toewensingen over en weer. 'Blijf thuis' stond op nummer 1, direct gevolgd door 'Blijf gezond'. Ieder weldenkend mens weet wat dat laatste betekent: eet verse en gezonde voeding, , koop vaker een bloemetje of groene plant voor een gezonde werk- en leefomgeving en beweeg voldoende.
In de Greenport voelen we ons vooral aangesproken bij het eerste deel: gezonde voeding en mooie sierproducten. In de kas en agrologistiek bedrijven wordt er voldoende bewogen. Op de kantoren en laat ik het bij mijzelf houden, denk ik 'bewegen doen we als we niet werken'. Dat is echter niet de meest gunstige kilo-strategie.
De Greenport -strategie is gericht op: hoe kunnen we de bevolking van de West-Europese landen voorzien van voldoende verse en duurzaam geproduceerde voeding en bloemen & planten? En kunnen we de kennis die we daarmee opdoen vermarkten internationaal, om de wereld(bevolking) gezond te houden?
Die strategie werken we op verschillende manieren uit. Zo waren we zes jaar geleden een van de initiatiefnemers van de Dutch Food Week. Gedurende DFW laten we consumenten, ondernemers, studenten en kinderen zien hoe lekker en innovatief voeding van natuurlijke oorsprong is.
Dit jaar is DFW van 10 tot en met 17 oktober. Wegens corona is het programma dit jaar minder live dan voorgaande jaren. Maar we zijn heel blij dat Rotterdam is uitgekozen tot centrale locatie voor de landelijke DFW-viering. Dat betekent dat tijdens de Dutch Food Week op het Schouwburgplein onder meer een kleine kas komt te staan. Een uitgaanstip voor het warme najaar, uiteraard met 1,5 meter afstand.
Bij de Greenport zien we gezondheid niet los van geluk. (Een van onze ambities heet zelfs Gezondheid & Geluk). Bloemen en planten hebben namelijk een heel ander positief effect op ons lichaam. Groenten zorgen ervoor dat ons hart zijn werk goed kan doen, bloemen en planten dat het hart daar ook zin in heeft. 'Sierteelt is voeding voor het brein' aldus een tuinbouwondernemer vanmorgen.
Als we het dus hebben over het voeden van megasteden, dan hebben we het ook over het vergroenen van die steden. Ik ben ervan overtuigd: een broodje tomatentapenade smaakt een stuk lekkerder als je naast een paar echte planten of een bos bloemen zit. Want smaak is voor een groot deel beleving. Net zoals dat ene lekkere wijntje of glas Pastis uit Frankrijk in een Nederlandse woonwijk een stuk minder smaakt, dan met uitzicht op groene glooiende hellingen, wijnranken of een azuurblauwe zee.
Gelukkig zijn wij niet de enigen die weten dat groen goed is voor de leefbaarheid van een stad. Zo las ik pas, op advies van Irene Voskamp (provincie Zuid-Holland) over een onderzoek van een jonge architect, Thomas Steensma. Hij onderzocht - als afstudeerproject - wat Positieve Gezondheid kan betekenen voor het ontwerp van een stadswijk. Steensma gebruikte voor zijn onderzoek de methode voor het meten voor Positieve Gezondheid. Met die methode in de hand keek hij naar de stadsplattegrond van Delfzijl. Waar staan dan die karakteristieke gebouwen? Waar is het groen? En op welke plekken kunnen mensen terecht voor zorg?
Die vragen beantwoordde hij samen met de bewoners van Delfzijl. 'Er bleken bijvoorbeeld weinig plekken te zijn waar mensen elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. Ze hebben geen ruimte om zelf gezond voedsel te kweken. En de haven die zo karakteristiek is voor de stad, blijkt niet voor alle wijkbewoners toegankelijk te zijn vanwege een aantal traptreden en een drukke weg die overgestoken moet worden. Het gemeentebestuur van Delfzijl is enthousiast en wil Positieve Gezondheid vaker gebruiken bij de inrichting van de stad.
Ook binnen de provincie Zuid-Holland staat Gezond & Veilig Zuid-Holland hoog op de agenda. Alleen samen kunnen we Positieve Gezondheid echt inhoud geven. Adri Bom-Lemstra, onze voorzitter en gedeputeerde van Zuid-Holland, verbindt binnen en buiten het provinciehuis de juiste personen aan elkaar.
Vanaf nu gaan we dus ook in de Greenport spreken over Positieve Gezondheid. En niet alleen praten, maar ook doen, samen met ondernemers, gemeenten en kennisinstellingen. En nog belangrijker met U en ik. Dus: wij. Zodat het met ons goed gaat.
Waarom ik dit schrijf? Allereerst omdat ik van bloemen en planten houd (niet alleen als ik jarig ben). Ten tweede omdat Thomas, als een van de toekomstmakers (jongeren), op een mooie manier aan de slag gaat met de toekomst van de wereld en daarbinnen groene leefomgeving een goede plek weet te geven. En ten derde omdat er veel manieren zijn om naar Gezondheid en Geluk te kijken dan wij in de tuinbouw vaak doen.
Dat brengt me bij het Greenport-project Circulaire Stad, dat onlangs startte. Dat project kijkt óók op een nieuwe manier naar de verbinding tussen stad en tuinbouw. Of eigenlijk: tussen inwoners, groenten, bloemen en planten. De methode Positieve Gezondheid nemen we daarin zeker mee. Want 'blijf gezond' is en blijft het mooiste wat je iemand kunt toewensen.
Bron: Jolanda Heistek