Blog: Sla telen met kunstmatige intelligentie: gratis octrooitip!

Blog: Sla telen met kunstmatige intelligentie: gratis octrooitip!

Een weblog van Rudi Riemens, octrooigemachtigde en partner bij Octrooibureau EP&C in Rijswijk. Hij schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Naast allerlei prachtige innovatieve bedrijven uit de land- en tuinbouwsector, mag ik nog vele anderen tot mijn vaste klanten rekenen.

Tencent
Eén daarvan is Tencent, de beursgenoteerde internetgigant. Begonnen vanuit de wereld van computergames, internet, kunstmatige intelligentie, maar inmiddels ook aan het doorstomen op het gebied van medische technologie en de agrarische sector. Ik ben dan ook erg trots dat ons kantoor na een strenge selectieprocedure door hen als voorkeursagent voor Europa geselecteerd is. Alleen al het afgelopen jaar hebben wij meer dan honderd Europese octrooiaanvragen voor hen ingediend.

WUR
Een andere trouwe klant waar we erg trots op zijn is de Wageningen University & Research. Steevast uitgeroepen tot de beste agro universiteit ter wereld (daarom is mijn dochter er ook gaan studeren). Bovendien een grote incubator van innovatieve start-ups, en sinds kort uitgebreid met 3 nieuwe hoogleraren op het gebied van kunstmatige intelligentie en datawetenschappen. Een paar jaar geleden hebben wij dan ook met veel plezier een kantoor op de campus van de WUR betrokken.

International Autonomous Greenhouse Challenge
En wat is er dan mooier dan dat deze twee innovatiegiganten de handen ineenslaan bij één van de grootste uitdagingen van de komende decennia: het voeden van de groeiende wereldpopulatie. Hiervoor organiseren zij tezamen nu al weer voor de 3e keer: de "International Autonomous Greenhouse Challenge".

De eerste editie ging over het autonoom telen van komkommers. Het afgelopen jaar draaide het allemaal om het geautomatiseerd telen van tomaten. Dit jaar is de beurt aan: sla.

Multidisciplinair: Innoveren doe je samen
Tencent en de WUR dagen experts op het gebied van kunstmatige intelligentie en tuinbouw uit om te werken aan het op afstand, zonder menselijk ingrijpen, telen van sla in een kas. In eerste instantie met een focus op beeldherkenningsalgoritmen voor het door machines laten beoordelen van gezondheid en groeifase van de slaplantjes, in tweede instantie met een focus op zelflerende besturingssystemen voor klimaat- en lichtvoorzieningen in de kas.

Op dit moment hebben zich al 18 teams aangemeld, veelal samengesteld uit deskundigen afkomstig uit verschillende vakgebieden en/of werelden. Het zal weer een forse uitdaging worden, waarbij echt samengewerkt zal moeten worden, en waarbij het bedenken van nieuwe oplossingen weleens de doorslag kan gaan geven.

Gratis tip
Voor alle deelnemers heb ik een tip die ze een vliegende start kan geven. Vergeet niet te kijken naar wat er allemaal al is uitgevonden door andere slimme koppen. Dit kan bijvoorbeeld gratis en voor niets in de octrooiliteratuur. Zo zijn er bijvoorbeeld 4 oudere octrooifamilies t.n.v. het bedrijf Iron Ox Inc. die zich allemaal richten op aspecten van een autonome kas voor het telen van sla.



En mocht u deze octrooifamilies onverhoopt niet kunnen vinden, bel gerust dan kijk ik graag even mee, want gelijke kansen voor een ieder, wel zo eerlijk.   

Bron: Rudi Riemens

Deel artikel