BLOG: Wereldwijde ontwikkelingen en impact op hightech tuinbouw

BLOG: Wereldwijde ontwikkelingen en impact op hightech tuinbouw

Een weblog van Robert van der Lans. Robert is directeur én ondernemer bij Horti XS en schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

De verkiezingen zijn voorbij en nu begint de tijd voor een formatie van een nieuw kabinet. In mijn ogen zal deze verkiezingsuitslag slechts leiden tot accentverschillen in het beleid wat er al was. Iets meer oog voor de menselijke maat, een vriendelijkere houding richting EU en een groener beleid.

Tijdens verkiezingstijden denk ik vaak ook na over de lange termijn, wat zijn de gevolgen van hoe wij zijn gaan leven sinds de industrialisatie en hoe houdbaar die manier van leven is. In mijn ogen is die onhoudbaar omdat er te veel schade aan de natuur wordt gebracht, terwijl juist het versterken van die natuur het meest geëigende instrument is om schade te beperken en te herstellen.

We zien nu al dat in veel landen ingezet wordt op een transitie naar een schonere energievoorziening en meer bescherming en ontwikkeling van natuurgebieden. Actie is onvermijdelijk om de gevolgen van de afnemende biodiversiteit en klimaatopwarming tegen te gaan. Overheden zullen daarom meer instrumenten in gaan zetten om fossiele energie verder terug te dringen en de biodiversiteit te stimuleren.

De huidige pandemie toont ook aan dat een gezonde levensstijl belangrijk is en daarin is goed voedsel en voldoende beweging een doorslaggevend aspect is en zal blijven. Ik verwacht dan ook dat duurzaam geproduceerd en gezond voedsel een steeds belangrijkere rol gaat spelen en de consument zal overgaan naar een overwegend plantaardig dieet met veel groente en fruit, wat ook blijkt uit online concepten als "Hello Fresh".

De-globalisering van goederenstromen en backsourcing (het terughalen van productie uit lage lonen landen) is een andere ontwikkeling die we meer en meer zien.

Daarnaast zien we ook de rol van technologie en data een steeds belangrijkere rol innemen in de economie. Tal van algoritmes zijn al ontwikkeld op basis waarvan ingewikkelde processen beter aangestuurd kunnen worden. Tegelijkertijd zien we de voorzichtige intrede van robots en sensoren die eenvoudige werkzaamheden in de kas gaan overnemen van de mens.

Bij al mijn reizen over de wereld is mij ook steeds duidelijker geworden dat de beschikbaarheid van voldoende zoetwater in veel gebieden een groot probleem is, zoals in het Midden-Oosten en India.

Wat betekenen al deze ontwikkelingen voor de wereldwijde hightech glastuinbouw? Producenten van gezond en veilig voedsel gaan meer lokaal produceren en nemen dus wereldwijd posities in om daar waar de vraag is ook te produceren. De kwekerij van de toekomst zal grootschalig zijn, vol gestopt met techniek, klimaatneutraal of tenminste energiezuinig en er zullen steeds minder mensen werken per hectare. Omdat de wereldbevolking voorlopig nog blijft groeien en tegelijkertijd de vraag naar duurzaam geproduceerd plantaardig voedsel, komen er steeds meer hoogwaardige tuinbouwcomplexen vol met sensoren, drones en robots om in deze toenemende vraag te voorzien.

Al deze wereldwijde ontwikkelingen bieden vooral volop kansen dus voor de bedrijven in de hightech tuinbouw, zowel in techniek als teelt. Precies! daar is Nederland immers een koploper in en bij de juiste keuzes van de sector kan deze koppositie zeker ook verder uitgebouwd worden. Een proactieve houding van de sector ten aanzien van de hiervoor geschetste ontwikkelingen is daarbij eerder een voorwaarde dan een keuze.

Bron: Robert van der Lans

Deel artikel