Gastblog: Op zoek naar een innovatief idee? Werk eens samen!
Geplaatst op 13 september 2021
In Den Haag wil het niet echt opschieten. Na ruim een half jaar formeren is er geen zicht meer op een meerderheidskabinet. Links wil alleen samen, rechts wil niet met twee linkse partijen. Progressief wil niet met christelijk en christelijk wil dan dus ook niet met progressief. Partijen houden nog niet eens zo zeer vast aan hun eigen standpunten, het is meer de imagoschade waar ze bang voor zijn. Dit kan er immers voor zorgen dat de kiezer overstapt naar een andere partij. En dat zijn er nogal wat tegenwoordig, de burger heeft wat te kiezen en er is dus veel concurrentie.
Van de week hoorde ik een schooljuf zeggen dat kinderen op de basisschool al leren met elkaar samen te werken, ook als ze dat eigenlijk niet willen. Als dat op een basisschool lukt, waarom kunnen volwassen mensen het dan zo slecht? Die vergelijking is natuurlijk iets te simpel. Zeker in politiek Den Haag zijn de belangen velen malen groter dan op de gemiddelde basisschool. Zodra de belangen groter worden, wordt samenwerken complexer. Het wordt namelijk belangrijker dat jouw belangen wel behartigd worden en niet ondergesneeuwd raken onder die van een ander.
Vanwege al die belangen zie ik ook in onze sector veel bedrijven die in hun eentje het wiel (opnieuw) aan het uitvinden zijn. Het is natuurlijk logisch om het zelf te willen doen. Als je eenmaal een idee in je hoofd hebt dan heb je vaak weinig ruimte over voor alternatieve ideeën. En je houdt de controle; als het product klaar is hoef je de winst niet met andere partijen te delen. Investeerders zien meestal ook niet graag dat hun belang in een bedrijf afhankelijk wordt van een ander bedrijf waar ze geen zeggenschap over hebben. Ook levert het bepalen van de waarde van innovaties die door samenwerkende bedrijven zijn ontwikkeld vaak juridische hoofdpijn op. Naarmate de concurrentie toeneemt zie je dat er minder wordt samengewerkt en partijen elkaar minder gunnen. Een beetje zoals nu in politiek Den Haag.
Helaas kunnen wij als mensen niet in alles tegelijk goed zijn. Vaak betekent ergens heel veel vanaf weten ook dat je van iets anders heel weinig afweet. Goed zijn in iets zorgt er dus voor dat je blinde vlekken krijgt voor andere dingen. Bij bedrijven werkt dit net zo. Hoe divers je team er ook uitziet, er zullen altijd oplossingen blijven waar niet aan gedacht wordt. Innovatie krijg je juist door een verbinding te maken die er nu nog niet is. Daarvoor moet een probleem van verschillende kanten worden bekeken. Juist dat is vaak zo lastig in een organisatie waar vaak de heersende meningen bepalen in welke richting er wordt gedacht.
Bij het ontwikkelen van adviestools met rekenmodellen waar wij als B-Mex in zijn gespecialiseerd is het desastreus om een probleem maar van een kant te bekijken. Voor het ontwikkelen en toepassen van een goed model moet je het hele plaatje snappen, daarvoor heb steeds weer een frisse blik nodig. Daarom werken wij ook samen met een flink aantal hele verschillende partijen. Het zorgt dat wij ons kunnen focussen op waar wij goed in zijn. In meerdere opzichten maakt samenwerking onze producten en diensten beter dan alleen de prestaties van onze modellen. Ook onze partners profiteren daarvan met meer kennis en een andere kijk op hun problemen. Zo snijdt het mes van de samenwerking dus aan twee kanten.
Heb je in het vervolg een probleem? Begin dan niet direct met het zoeken naar een oplossing. Zoek in plaats daarvan eerst eens een samenwerkingspartner!
Bron: Jeroen Boonekamp