Hans Ligtenberg: Vrede op aarde of gedonder in de glazen (stad)?

Hans Ligtenberg: Vrede op aarde of gedonder in de glazen (stad)?

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de hogeschool Inholland in Delft en tegenwoordig actief als zelfstandig adviseur. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Dat er op vele fronten politiek het een en ander aan de hand is,  is u vast niet ontgaan. Onrust in Den Haag, het land en het Westland. Met name rondom de ontwikkelingen  van de uitbreiding van het ABC logistieke terrein. De meeste Westlanders en een enkele Hagenaar weten waar het over gaat: de uitbreiding van een bedrijfsterrein midden in een woonwijk. Niet alleen meer hectares maar ook, volgens een ABC-medewerker, 1800 verkeersbewegingen per dag extra rondom deze woonwijken en op smalle provinciale wegen. Dat wil zeggen 1800 vrachtwagencombinaties per dag extra! Het verkeer staat nu al regelmatig vast!

Logistieke centra zet je, als verstandig beleid, langs grote uitvalswegen, A4, A20 etc. en niet in de nabijheid van woonwijken op 8 tot 10 km afstand van snelwegen.  De Provincie Zuid-Holland heeft ook al aangegeven geen cent bij te willen bijdragen aan verkeerstechnische aanpassingen, voor zover die überhaupt mogelijk zijn. Vanuit het perspectief van een ondernemer is de wens tot uitbreiding begrijpelijk, maar het lijkt kortzichtig, gezien de beperkte ruimte voor verdere uitbreiding en de omliggende woonwijken.

Maar nu het ontwikkelproces
De gemeente lijkt de initiatienemer in deze ontwikkelingen te steunen, mogelijk beïnvloed door buitenlandse investeringen. Dit roept vragen op over de bestemming van de winsten en de betrokkenheid van de gemeente bij de planning en onderzoeksfases, waarbij milieu- en geluidsoverlast niet lijken te stoppen bij de gemeentegrenzen. De gemeente ziet wellicht de inning van belastinggelden hiermee als belangrijker, dan het belang van ondernemers en omwonenden in zowel het Westland als Den Haag.

Er zijn ook zorgen over de transparantie en consistentie in de communicatie van de gemeente, zoals geïllustreerd door de recente commissievergadering waar de wethouder onduidelijkheid vertoonde over de status van het bestemmingsplan en diezelfde dag het College een besluit neemt over hetzelfde plan. Geen actieve herinnering?

Bovendien lijkt de timing van de openbare inzage van de plannen, gepland tijdens de feestdagen, een mogelijke tactiek om het proces te vertragen of inspraakmogelijkheden te minimaliseren. Dit is des te relevanter met het oog op de invoering van de nieuwe Omgevingswet die vanaf 1 januari 2024 meer inspraakmogelijkheden biedt aan burgers.

Het erge is dat er voor de sector, economisch gezien, nauwelijks toegevoegde waarde gerealiseerd wordt door de in-en export van exotisch fruit. Wel heel veel extra gedoe! De huidige tuinbouwsector zal hier, logistiek gezien, alleen maar veel last van hebben!

Samenvattend, hoewel de formele processen gevolgd lijken te worden, zijn er wellicht aanwijzingen die duiden op mogelijk onbehoorlijk bestuur. Dit kan leiden tot verdere acties, zoals het inschakelen van de Raad van State voor beoordeling van het proces (wordt vervolgd).

 

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikel