Peter Smulders: Energielevel 6,5
Geplaatst op 02 november 2023
Ik zing in een zanggroep. Mensen die mij kennen weten dat.
Laatst hebben wij met onze groep een zangcoach ingehuurd. Om ons te begeleiden bij de verbetering van onze optredens. En dan zou je zeggen: “een ZANGcoach gaat met het zingen aan de slag”. Maar dat was niet waar. Want die nummers die we zingen, de tekst en de noten, die repeteren we elke week. Die zitten wel gebakken.
Maar waar het om gaat is de manier waarop je de tekst en noten presenteert. Kun je de spanning, de uitstraling overbrengen op het publiek. Misschien zelf zónder noten en tekst... Onze zangcoach leerde ons hoe we spanning in ons lijf moesten opbouwen. Eerst via spanningslevel “0” (een slappe jute zak) naar spanningslevel 10 (“zitten op het toilet en het komt er niet uit” -dit zijn háár woorden 😊-). Ze gaf aan dat de meest optimale spanning voor je gevoel rond 6,5 moet zitten. Spanning die je nodig hebt om te concentreren en te focussen. Maar óók om de spanning over te kunnen brengen op je publiek.
Daarnaast is houding uiteraard belangrijk. Schouders naar achter, borst vooruit, stevig staan op de grond. Actieve gezichtsuitdrukking. Assertiviteit! Je straalt dan uit dat er iets staat te gebeuren. Zo krijg je al aandacht vóórdat je überhaupt nog maar iets gezongen hebt.
Leidinggevenden: Wat leren we hiervan?
De parallel is duidelijk. Als leidinggevende ben jij de zanger. Jij moet de boodschap overbrengen. En je medewerkers zijn je publiek. Die moeten de boodschap accepteren.
Wat leren we van mijn zangcoach:
- Ken je “noten en je tekst”. Zorg dat je inhoudelijk weet waar je over praat als je leiding moet geven. Bereid je inhoudelijk áltijd voor op een vergadering of gesprek.
- Straal kracht en zekerheid uit. Assertiviteit. Energielevel “Jute zak” heeft geen effect. Een overspannen reactie (energielevel 10) óók niet. Energielevel 6,5 dus: gefocust op wat je te doen staat, wat je wil zeggen, wat je wil uitdragen.
- Denk aan je assertieve houding. Sta rechtop, schouders naar achteren, borst vooruit. Beide voeten stevig op de grond.
Door hier bewust mee bezig te zijn is je impact als leidinggevende duidelijk krachtiger, zonder dat het bedreigend is voor je “publiek”. Tenslotte wil je dat jouw publiek met een tevreden gevoel aan het werk gaat. Net als wij met onze zanggroep na afloop het publiek het gevoel willen geven: “wow, wat was dit geweldig”. Het lijkt vanzelfsprekend maar dat ís het niet. Ga er bewust mee aan de slag. En merk het effect.
Veel succes!
Bron: Peter Smulders