Peter Smulders: Uitstelgedrag
Geplaatst op 24 april 2023
Het stond nog wel zo keurig in mijn agenda: 'Tijd vrijmaken voor het schrijven van de volgende blog'. Ruim voor de laatste inleverdatum. Het onderwerp waar ik over wilde schrijven: uitstelgedrag! Het moet niet pijnlijker worden. En ja hoor. Ik betrap mezelf erop dat ik het tóch weer aan laat komen tot vlak voor de uiterste inleverdatum. 'Practice what you preach' is ook voor een coach niet altijd haalbaar, blijkt maar weer.
Maar dit gedrag zal jullie niet vreemd zijn, denk ik. Je hebt het druk. Er is veel te doen. Je moet nog iets belangrijks afwerken maar de deadline is nog een paar dagen weg. Hoe snel ben je niet geneigd om die belangrijke taak uit te stellen. Totdat de deadline zó dichtbij komt dat je het wel MOET doen.
Harde schijf loopt vol
Als het uitstellen van een belangrijke activiteit maar een enkele keer voorkomt is het allemaal niet zo’n probleem. Maar als je structureel zaken blijft uitstellen tot aan de deadline dan kan het wél een groter probleem worden. Dat heeft serieuze impact op je. Want als je een aantal belangrijke taken blijft uitstellen, betekent dat niet dat je er (tijdelijk) van af bent. Ga jezelf maar na. Al die taken die je nog MOET doen blijven voor onrust zorgen. Je blijft eraan denken ('o, ja dat moet óók nog af'). En al die uitgestelde taken zorgen dat een deel van jouw harde schijf in je bovenkamer continue bezet is met alle dingen die je nog MOET doen. Met als bijkomende problemen: slapeloze nachten!
Kwaliteit leidt er onder
'O,o , vanmiddag moet ik belangrijke cijfers presenteren. En ik moet dit nog, en ik moet dat nog...' Bekend? Uiteindelijk ga je aan de slag met je cijfers. En wordt het onder tijdsdruk afgeraffeld. Met alle nadelige gevolgen voor de kwaliteit. Of nog erger: fouten!
Hoe wel?
Ga voor jezelf eens na waarom je hebt uitgesteld. Wat was er belangrijker dan dat belangrijke rapport dat je op de planning had staan? Vaak zijn het 'day-to-day doe dingetjes'. Onbelangrijke zaken dus. Heb je een dus belangrijke deadline? Plan je activiteit ruim van tevoren in je agenda. En laat die planning niet verstoren. Je neemt dan de tijd om je kwaliteit te waarborgen. Je hoeft je niet meer druk te maken want je bent (wat dit betreft) klaar. Kortom: rust in je hoofd en hopelijk nachten waarin je weer rustig kunt slapen. Probeer het. Het werkt!
En ik?
Ik ga mijn best doen. Mijn volgende blog is ruim voor de deadline ingepland in de agenda. Doe je best Smulders! Doe je best! Practice what you preach!
Bron: Peter Smulders