Talitha Timmerman: Diversiteit, nog een wereld te winnen
Geplaatst op 25 november 2022
Het artikel “Mannelijk M&A gala wekt veel wrevel: ‘Dit lijken de jaren 50 wel” op zaterdag 19 november jl. in het Financieele Dagblad trok mijn aandacht. Kern van het artikel is dat mannen de top van de M&A sector (nog altijd) domineren. Alhoewel op 28 september 2021 de Wet voor meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven, die grote bedrijven definitief verplicht om meer vrouwen in hun leiding aan te nemen, definitief is aangenomen, moet er nog wel wat ‘water door den Rijn stromen’ om dat te realiseren. Deze wet stelt bindende eisen aan de samenstelling van de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven en schrijft voor dat grote niet-beursgenoteerde bedrijven een streefcijfer en beleid moeten formuleren om het aandeel vrouwen in topfuncties te vergroten.
Hoe is dat eigenlijk in de glastuinbouw? Alhoewel ik geen harde cijfers heb over de diversiteit in onze sector durf ik wel te zeggen, dat ook daar werk aan de winkel is; het percentage vrouwen in de toplaag van bedrijven zal ook daar nog altijd veel kleiner zijn dan het aantal mannen. Recent zat ik aan de dinertafel met klanten en collega’s en was ik omringd door 11 mannen. Heel gezellig vond ik het, maar dat zou het ook kunnen zijn als deze verhouding anders was.
Welke kansen zou het bieden als de diversiteit in het management van bedrijven in de glastuinbouwsector beter zou zijn dan die nu is? Een studie van McKinsey & Company in 2020 laat namelijk zien dat bedrijven met onder meer genderdiversiteit in het leiderschap financieel beter presteren. Bedrijven die op het gebied van genderdiversiteit in leiderschapsteams in het bovenste kwartiel zitten, hebben 25% meer kans op bovengemiddelde winstgevendheid dan bedrijven in het onderste kwartiel. Ik heb gelezen dat “vrouwelijke” waarden en normen een steeds grotere rol spelen. Kwaliteiten als empathie, samenwerking en risico-aversiteit worden steeds belangrijker binnen leiderschapsteams, zeker als die verandering en disruptie het hoofd moeten bieden. Dit zijn ontwikkelingen die in de glastuinbouw zonder meer aan de orde zijn, zeker tegen het licht van de huidige extreme uitdagingen. Er zijn bedrijven die zichzelf doelen op dit terrein hebben gesteld en deze ook heel bewust communiceren, zoals bijvoorbeeld Bayer. Een mooie voorbeeldrol naar mijn mening.
Steeds meer bedrijven zien inmiddels het belang in van diversiteit binnen hun organisatie. Gezien de politieke, maatschappelijke en economisch ontwikkelingen, is dat niet verwonderlijk. De samenleving zelf is meer divers geworden en dat weerspiegelt zich op de werkvloer. Bovendien is er een tekort op de arbeidsmarkt, waardoor bedrijven alle zeilen bij moeten zetten om binnen alle groepen in de samenleving talent te werven. Met de mondialisering van het bedrijfsleven en gelet op de internationale afzetmarkten van bedrijven zal culturele diversiteit bedrijven helpen die in het buitenland opereren; zo ook in de glastuinbouw. Ik ben dan ook van mening dat een goed diversiteitsbeleid een belangrijke bouwsteen is om de uitdagingen, waar ook de glastuinbouw de komende jaren voor staat, aan te gaan. Recent hebben wij bij Royal Brinkman het Nederlandse team accountmanagers dat sec uit mannen bestond, kunnen uitbreiden met een vrouw en daar ben ik heel blij mee. Zo draag ik mijn steentje bij aan de diversiteit binnen onze organisatie.
Ik vind dat diversiteit een onderwerp is om actief mee aan de slag te zijn. Hoe is dat eigenlijk in jouw organisatie?
Bron: Talitha Timmerman