Woody Maijers: Eén winnaar, veel toppers
Geplaatst op 09 april 2024
Onlangs won Stolk Brothers de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024! Vanaf deze plek wil ik het bedrijf van harte feliciteren met deze fantastische erkenning. Er kan er maar één nummer 1 van Nederland zijn. En het is goed als die in het zonnetje wordt gezet. Maar ook alle andere bedrijven verdienen applaus. Want samen maken ze een sterk tuinbouwcluster. En daar draagt het Innovatiepact van Greenport West-Holland graag aan bij. Maar daarover dadelijk meer.
Stolk Brothers wordt gerund door de broers David en Pieter Stolk. Ze zijn de vierde generatie in het bedrijf, vertelden ze tijdens de uitreiking. Ze hebben eerbied voor hun voorgangers. Maar tegelijk staan ze aan het front van de vernieuwing in de tuinbouw. De broers en hun medewerkers werken met passie aan oplossingen. Ze hebben oog voor signalen vanuit de maatschappij dat de bedrijfsvoering aangepast moet worden, onder meer op het gebied van duurzaamheid. Dat is integraal denken en handelen.
Er zijn immers veel vraagstukken die allemaal op het bedrijf landen en waar je iets mee moet doen. En het lastige is dat ze ook nog elkaar beïnvloeden en zeker niet altijd positief. Denk aan energie (minder, andere bronnen, andere teelten), minder chemie (benutten van de natuur en technologie), arbeid en kennis, water (kwantiteit en kwaliteit voor bedrijf en omgeving), circulair en minder plastic. Dat zijn stuk voor stuk vraagstukken die om nieuwe kennis vragen. Maar tegelijk draait het om ondernemerschap: onder de streep moeten de cijfers zwart blijven.
Gelukkig hoeven de broers David en Pieter Stolk niet alles zelf te doen. De kracht van de tuinbouw is dat we samenwerken. Telers onderling, maar ook in de keten. Zo zijn we samen sterk geworden.
In die samenwerking heeft ieder zijn of haar rol. Ondernemers hebben vragen en vaak al een eerste oplossingsrichting. De kennisinstellingen dragen bij via onderzoek en scholing. Overheden faciliteren. Dit noemen we de kracht van het cluster. Ondernemers die de kracht van het cluster weten te benutten zijn toekomstbestendig.
Veel oplossingen ontstaan in de praktijk. Bijvoorbeeld doordat een toeleverancier op basis van de vraag van een teler aan de slag gaat. Praktijkgerichte innovatie dus. Maar er zijn onderwerpen waar de praktijk niet 1-2-3 een oplossing heeft, maar die wél belangrijk zijn voor de toekomst van het cluster. Bijvoorbeeld oplossingen die te groot, te complex of te pril zijn. En dan denk ik zaken als biodiversiteit, cyberveiligheid, vertical farming. Stuk voor stuk onderwerpen waarvan iedereen zich realiseerde: daar moeten we iets mee, maar hoe?
En daar komt het Innovatiepact van Greenport West-Holland om de hoek kijken. Met een groot aantal partners werken we aan toekomstgerichte oplossingen die beschikbaar komen voor iedereen. Per gekozen thema creëren we een ecosysteem, uitgaande van de vraag van de praktijk. En dat heeft geleid tot tal van succesvolle samenwerkingen. Zo startte onlangs de tweede editie van het Fieldlab Vertical Farming, zijn tientallen bedrijven aangesloten bij het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport, en is de Community of Practice Biodiversiteit een levendige gemeenschap van ondernemers die aan de slag gaan met natuur-inclusief ondernemen.
Zo zorgen we er met het Innovatiepact voor dat het Nederlandse tuinbouwclusters toppers blijft voortbrengen. Want we kunnen niet allemaal nummer 1 worden, maar we zijn samen wél in staat Nederland internationaal koploper te houden. Dus: sluit je aan bij het Innovatiepact!
Bron: Woody Maijers