Minder uitval in gerberateelt dankzij nanobubbles
Geplaatst op 20 mei 2022
Om het watersysteem schoon te houden en ziektekiemen te onderdrukken wordt door de kweker afwisselend chloor of waterstofperoxide gedoseerd in het druppelwater en wordt het drainwater ontsmet door een UV-ontsmetter. Ondanks het ontsmetten was er nog relatief veel uitval van gerberaplanten.
Een reden voor deze uitval is een zwak wortelgestel dat kan zijn aangetast door ziektes zoals Fusarium, Verticillium en/of Phytophthora. Daarnaast kan een zwak wortelgestel nadelig zijn voor de gerberaplant bij het oogsten van de bloem; bij het oogsten wordt de bloem namelijk losgetrokken van de 'hoofdplant', en bij een zwak wortelstel kan het lostrekken voor beschadigingen zorgen. Ziektes en uitval komen veel voor als gevolg van stress voor de plant, bijvoorbeeld in de zomer na een periode met zeer hete dagen.
Nanobubbles als oplossing
Samen met Klondike is daarom een proef opgezet om met de Moleaer nanobubble-generator het zuurstofniveau te verhogen in het watersysteem en daarnaast een milde oxidator toe te voegen in de vorm van nanobubbles.
De focus van deze proef lag op beheersing van de ziektedruk en verbetering van de plantweerbaarheid. Zuurstof-nanobubbles dragen bij aan aerobe omstandigheden in het gehele watersysteem inclusief wortelstelsel, waardoor plantpathogenen minder ruimte hebben om te ontwikkelen. Daarnaast zorgen de nanobubbles voor een mild oxiderend effect, wat biofilm vermindert en bestaande ziekteverwekkers in het watersysteem aanpakt.
Na het installeren van de Moleaer zuurstof-nanobubblegenerator bij Klondike Gardens heeft Moleaer regelmatig metingen uitgevoerd door het hele watersysteem. Waar de kweker een vrij lage opgeloste zuurstof-waarde had voor installatie van de Moleaer unit van rond de 7 ppm, is dit nu op een niveau van rond de 25 ppm. Deze proef liet zelfs zien dat er tussen de tank waarop behandeld wordt en het eind van de druppelslang een verschil in zuurstofwaarde van minder dan 1 ppm was.
Schoner water, sterkere planten
Na een aantal maanden draaien zag Klondike dat de gerberaplanten er vitaler bij stonden. Zo is duidelijk te zien dat er nu een betere wortelontwikkeling is. Daarnaast lijkt het watersysteem op te schonen door de introductie van nanobubbles. Bij het nemen van monsters of aftappen van de druppelirrigatie is het water een stuk helderder in vergelijking met voorgaande jaren. Daarnaast is vooral tijdens warme dagen te zien dat de plant stressbestendiger is dankzij het hogere zuurstofniveau bij de wortels.
Tot nu toe is er minder uitval door ziekte te constateren - een volledige analyse zal nog worden uitgevoerd om ook naar de resultaten over een langere periode te kijken. Nu het gewas er een stuk vitaler bij staat en het watersysteem steeds schoner lijkt te worden kan er nagedacht worden over het reduceren van bestaande ontsmettingsmiddelen.
Bron: Goedemorgen