Eerst basilicum geoogst na teelt zonder daglicht

Eerst basilicum geoogst na teelt zonder daglicht

In het Delphy Improvement Centre is de eerste basilicum geoogst, geteeld zonder daglicht. Sinds mei werkt Lisanne Meulendijks aan het ontwikkelen van praktische teeltkennis voor Vertical Farms. In de testcellen kunnen groeifactoren zoals klimaat, licht en irrigatie gemakkelijk gevarieerd worden.

Door deze flexibiliteit kan er in experimenten gekeken worden hoe de teelt in een Vertical Farm geoptimaliseerd kan worden. De focus ligt op het analyseren van het groeiproces van de plant. In een Vertical Farm beďnvloedt de plant z'n eigen groeiomgeving relatief sterk en ontstaat er een microklimaat rondom het gewas dat afwijkt van het gecontroleerde klimaat in de kamer. De mate van uitwisseling tussen deze hangt af van het ontwerp van de Vertical Farm. Om de potentie van een Vertical Farm volledig te benutten, moet er bij de optimalisatie van de groeirecepten vanuit dit principe gedacht worden, omdat het uiteindelijk het microklimaat is dat de groei van de plant stuurt. Door het onderzoek vanuit deze hoek te benaderen en te kijken naar het effect van de verschillende teeltfactoren op de plant, kan er zo naar de formulering van teeltadvies gewerkt worden die specifiek is voor verschillende Vertical Farming faciliteiten. 

In het eerste experiment is er gekeken naar het effect van toenemende lichtintensiteit op de groei van basilicum, in combinatie met verschillende types substraat. Met behulp van sensoren aan en rondom de plant werd de groei op de voet gevolgd en kon deze gelinkt worden aan het microklimaat tussen het gewas en het macroklimaat in de kamer. Dit leverde interessante en smakelijke eerste resultaten op.



In de grafiek is de relatie tussen toenemende lichtintensiteit en de jaarlijkse productie te zien: hoe meer licht, hoe steiler de lijn, hoe sneller de plant groeit. Het feit dat de plant met meer licht sneller groeit is natuurlijk niets nieuws. Wat deze resultaten interessant maakt is dat iedere groeicurve kan worden uitgedrukt in een formule en dat de foutmarge rond de lijnen klein is. Dit komt omdat de groeiomstandigheden binnen een Vertical Farm volledig onder controle zijn. Met de formules achter dit soort lijnen kunnen vervolgens teeltpraktijken geoptimaliseerd worden.  Het wordt mogelijk om antwoorden te formuleren op vragen zoals: "Wat heeft een investering in extra licht voor effect op mijn opbrengst? Hoeveel dagen na ontkieming kan ik het beste oogsten om mijn opbrengst te maximaliseren?". Voor productiebedrijven zijn dit belangrijke business aspecten. Door ons toepassingsgericht onderzoek ontwikkelen we kennis die inspeelt op dit soort praktijkvragen.

Dit experiment maakt deel uit van het project Fieldlab Vertical Farming Zuid Holland.Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie en een bijdrage van de Provincie Zuid Holland.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel