Controles Belastingdienst schijnzelfstandigheid

Controles Belastingdienst schijnzelfstandigheid

Met regelmaat publiceren wij op Goedemorgen artikelen van RWV Advocaten uit Leiden. In deze artikelen bespreken de specialisten van RWV verschillende onderwerpen die ook ondernemers in de glastuinbouw aangaan. Dit keer advocaat Kimberley Collée over de regels rondom zzp'ers.

In december heeft de Belastingdienst het Handhavingsplan arbeidsrelaties 2025 gepubliceerd. Dit plan biedt inzicht in hoe de Belastingdienst komend jaar met arbeidsrelaties omgaat en welke gevolgen dat voor jou als ondernemer kan hebben.

Het goede nieuws?
In 2025 worden er géén verzuim- en vergrijpboetes opgelegd. Dit geeft jou als ondernemer enige ademruimte om de arbeidsrelaties op orde te brengen.

Het minder goede nieuws?
De Belastingdienst gaat wél controleren én naheffen. Het proces begint vaak met een bedrijfsbezoek. Tijdens zo'n bezoek kan de Belastingdienst risico’s signaleren en mogelijk een waarschuwing geven. Dit betekent echter niet dat je veilig bent: volgt er een boekenonderzoek en wordt schijnzelfstandigheid vastgesteld, dan kan alsnog een naheffingsaanslag volgen.

Wat betekent dit concreet voor jou als ondernemer?

  • De Belastingdienst start met bedrijfsbezoeken,
  • Je kúnt een waarschuwing krijgen bij risico’s, maar dat is geen zekerheid,
  • Als de Belastingdienst vermoedt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, kunnen ze direct een boekenonderzoek starten.


Naheffingen blijven een risico, zelfs als je eerder een waarschuwing hebt gekregen
Volgend jaar wordt een zogenaamd 'overgangsjaar', waarin de nadruk ligt op bewustwording en correctie. Toch is het belangrijk om te realiseren dat dit geen vrijbrief is. De Belastingdienst kan direct optreden bij grote risico’s of bij het werken (of blijven werken) met schijnzelfstandigen. Bovendien beschermt een eerdere waarschuwing je niet tegen toekomstige naheffingen.

Wat kun je doen om voorbereid te zijn?

  •     Neem geen risico’s. Zorg ervoor dat je arbeidsrelaties in overeenstemming zijn met de wet- en regelgeving. Gebruik hiervoor een drie stappenplan om jouw inzet van zzp'ers grondig te evalueren en, waar nodig, aanpassingen door te voeren:
    -Inventariseren: begin met het inventariseren en inzichtelijk maken van alle bestaande arbeidsrelaties,
    -Analyseren: beoordeel per zzp'er de arbeidsrelatie, is daadwerkelijk sprake van een zzp’er of van schijnzelfstandigheid?
    -Implementerenen acteren: beslis hoe je verder gaat – beëindigen of doorzetten? En als je doorgaat, op welke manier geef je de samenwerking dan vorm?
  •     Laat je nu adviseren. Wacht niet af tot de Belastingdienst op de stoep staat.
  •     RWV Advocaten helpt je graag. Laat ons je arbeidsrelaties checken, zodat je met vertrouwen een eventueel gesprek met de Belastingdienst kunt aangaan.

Kortom, 2025 mag dan een overgangsjaar zijn, maar je moet als ondernemer alert blijven. Neem proactieve stappen om problemen te voorkomen en zorg dat je goed voorbereid bent. Wil je meer weten over hoe jouw organisatie zich kan voorbereiden op de aankomende veranderingen? Neem contact op met RWV Advocaten.

Bron: RWV Advocaten

Deel artikel