Drone scant gewas, AI-software meldt afwijkingen
Geplaatst op 21 mei 2024
Corvus Drones is opgericht in 2019 en heeft vele internationale innovatieprijzen gewonnen, waaronder de Greentech Amsterdam Innovation Award. In Nederland werd de eerste toepassing getest, gericht op zaadkieming en bruikbare planten voor producenten en veredelaars van jonge planten. De jaren daarna zijn er meerdere toepassingen ontwikkeld om gewassen te monitoren van ‘seed to sales’ over de hele wereld. Voorbeelden zijn groei, bloeirijkheid, voorraadbeheer of irrigatie-inspectie. Het Corvus Drones-team bestaat uit 10 mensen en de drones vliegen in meer dan 15 landen wereldwijd.
De nieuwste toepassing is detectie van gewasafwijkingen, die begin 2023 werd geïntroduceerd. Wat is detectie van gewasafwijkingen? Elke verandering van gewassen wordt door de drone gedetecteerd en de software is getraind om speciaal oog te hebben voor: bladrandverbranding, geel-bruine bladeren, achterblijvende gewasontwikkeling en lesies (begin van plagen en ziekten). In sommige gewassen is de detectie van plagen en ziekten gevalideerd. Echte meeldauw (rozen), Botrytis (sla), bladluizen (sla), rupsen (sla) en Fusarium (orchideeën) zijn gevalideerde en door telers gebruikte toepassingen.
Selecta One gebruikt de Corvus Drones gewasafwijking detectie drone en software al ruim een jaar in hun Keniaanse kassen. Het resultaat van de applicatie is het beheren van gewassen op afstand en het ophalen van direct bruikbare inzichten voor het lokale personeel. De drone scant de moerplanten op afwijkingen zoals gele bladeren en de ontwikkeling van het bladoppervlak. Een interactieve webapplicatie geeft een overzicht van de kas en rode stippen markeren de ‘directe actie’ plekken.
Stefan Reiner, hoofd productontwikkeling bij Selecta One: “Door het gebruik van het drone-informatiesysteem zijn we in staat onmiddellijk actie te ondernemen, de gewasrisico’s te verminderen en onze aanvoerketen te verbeteren. Dit bespaart tijd en geld voor alle belanghebbenden.”
Bij OK Plants, Ter Laak en Opti-flor worden de orchideeën gemonitord door de drone waarbij de focus ligt op groeiontwikkeling en Fusarium detectie. Het gebrek aan loopruimte in een orchideeënkas maakt gewasmonitoring een uitdaging. De drone monitort met gemak elke plant en één dronevlucht wordt gebruikt voor meerdere toepassingen, zoals groeimonitoring en gewasafwijking detectie. De software is in staat Fusarium specifiek te herkennen en dit model is gevalideerd en wordt gebruikt door de telers.
Friso van der Kruk, teeltspecialist bij OK Plant: “We zijn het project een paar maanden geleden gestart en binnen relatief korte tijd is de rapportage zeer accuraat. De volgende stappen zijn het opsporen van andere ziekten zoals trips en bladluizen. Door de drone-informatierapporten voor meerdere toepassingen te gebruiken, neemt de waarde van de drone enorm toe.”
Corvus Drones richt zich op drone-dataverzameling in de glastuinbouw. De dronebeelden worden door verschillende computer vision-partners wereldwijd geanalyseerd. De rapportage aan telers verloopt via de Corvus Cloud om zo de end-to-end-oplossing aan telers te kunnen leveren. De Selecta gewasafwijking detectie wordt gedaan door Track32 en orchideeën door Agri Data Innovations (ADI).