Frug I Com en GS1 Nederland intensiveren samenwerking
Geplaatst op 16 mei 2024
Het gebruik van GS1 locatiecodes of Global Location Numbers (GLN’s) is uiterst belangrijk in de AGF-sector. De diverse schakels in de versketen, maar ook overheden en instanties als de douane, certificerings- en consumentenorganisaties willen precies weten welk gewas waar is geteeld, onder welke omstandigheden en met welke kwaliteit. “Door de vruchtwisseling die telers toepassen om de bodem gezond te houden, rouleren die locaties ook nog eens voortdurend”, zegt Schouten. “Daarom zijn wij heel actief met het uitgeven van GS1 locatiecodes en de begeleiding van telers in het gebruik ervan.”
Meer en gedetailleerder productdata
Dat doet GroentenFruit Huis al jaren via haar standaardisatie- en informatie organisatie Frug I Com, maar aan het uitgeven en onderhouden van de GLN's komt dit jaar een einde. 2024 is een overgangsjaar, waarin GS1 Nederland de activiteiten stapsgewijs overneemt. “In de AGF-sector wordt steeds meer en gedetailleerder productdata vastgelegd en gedeeld”, zegt Mirjam Karmiggelt, ceo van GS1 Nederland. “Denk aan data over CO2-uitstoot, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, sociale en ethische aspecten van productie en teelt, kortom alle productinformatie en data die bedrijven moeten hebben voor hun CSRD-rapportage. Dit alles eenduidig en efficiënt vastleggen en die infrastructuur onderhouden is onze kernactiviteit als internationale standaardiseringsorganisatie.”
GS1 trekt volgens Karmiggelt al jarenlang op met Frug I Com om ook internationaal te werken aan verdere standaardisatie in de verssector. “Dat iedereen in de internationale AGF-keten dezelfde standaarden zoals GS1 locatiecodes of GLN's gebruikt, is heel belangrijk”, benadrukt ze en wijst op voordelen als efficiënter werken, kostenbesparing en systemen van verschillende schakels in de versketen die hierdoor beter op elkaar aansluiten. “De intensievere samenwerking verlicht de administratieve last voor GroentenFruit Huis, en het helpt telers en hun verenigingen om snel en efficiënt hun producten en locaties te identificeren, data vast te leggen en te delen met behulp van onze internationale standaarden. Dat kan nauwkeurig per perceel of afdeling in een teeltkas.”
Efficiënt en foutloos
Zo hebben telers en handelaren te maken met tal van certificeringsorganisaties die data over kwaliteit, voedselveiligheid en andere belangrijke aspecten controleren en op basis daarvan certificaten toekennen. Als deze organisaties bij de registratie van certificaten GS1 locatiecodes gebruiken, of certificaten koppelen aan die codes, is alle informatie efficiënt en foutloos vindbaar én deelbaar. In de praktijk is dat nu nog niet altijd het geval. “Als bijvoorbeeld een naam van een teler of een bedrijf niet correct is gespeld, zijn die certificaten onvindbaar”, zegt Karmiggelt. “Ons nieuwe internationale GLN register voorkomt dit, omdat hierin alle GLN's zitten waaraan alle data is gekoppeld. Dan zoek je niet meer op naam, maar op nummer.”
De toekenning van die GS1 locatienummers of GLN’s en de ondersteuning aan telers en handelaren bij het gebruik ervan, zal GS1 nu verzorgen. “Daarvoor is binnen GS1 nu meer specifieke kennis over de AGF-sector”, zegt Schouten. “Heel goed, want GS1 heeft al veel expertise in sectoren als de gezondheidszorg, textiel, verpakte levensmiddelen en retail. Daar heeft het AGF aan toegevoegd. GS1 is er nu klaar voor om onze leden te ondersteunen. Dit geeft GroentenFruit Huis de ruimte om standaardisatie verder te stimuleren onder onze leden. Wij zien onze rol vooral in het vertalen van markteisen naar wensen en beleid voor verdere standaardisatie.”
Centraal registreren, breder ontsluiten
Binnen de verssector loopt de groente- en fruitsector voorop in standaardisering, vindt Schouten. “Groenten en fruit zijn vaak eindproducten waarbij telers en afnemers korte lijnen hebben en elkaar kennen. Akkerbouwers produceren vaak ingrediënten of grondstoffen voor verdere verwerking. Daar is de complexiteit iets groter, waardoor standaardisering ook meer tijd kost.” Daar is Karmiggelt het mee eens. “GroentenFruit Huis is voorloper in standaardisatie en dat kan andere verssectoren inspireren”, zegt de ceo van GS1. “Eenduidig data vastleggen en delen en nog breder ontsluiten, dat stimuleren we met deze intensievere samenwerking. Binnen de nationale en internationale groente- en fruitsector én in andere versgroepen. Zo gebruiken bedrijven en organisaties in de vleessector weer een andere codering. Als we dat kunnen standaardiseren op basis van onze unieke GS1 locatiecodes, opent zich een wereld aan mogelijkheden in het beheren en delen van productinformatie om de gezondheid, veiligheid en duurzaamheid van de voedingsmiddelensector te optimaliseren en te voldoen aan wet- en regelgeving. Ook in productgroepen waarin AGF-producten verder worden verwerkt, zoals verse salades met vlees en groente. Dat is de uitdaging voor de toekomst, om ook in andere versketens nog beter samen te werken en gestandaardiseerd data vast te leggen en te delen.”