Pioniers in komkommer

Pioniers in komkommer

Drenthe Growers in Erica is een echt familiebedrijf, gespecialiseerd in de teelt van komkommers. Op een oppervlakte van 18 hectare, waarvan 11 hectare belicht, wordt zowel hoge draad als traditioneel geteeld. De komkommers worden via telerscoöperatie Oxin Growers verkocht aan supermarkten in Nederland en Duitsland. Duurzaamheid is een belangrijke kernwaarde binnen het bedrijf. Dat komt onder andere tot uiting in hun deelname aan het project 100% Groen Geteeld. Inge Bergsma-de Vries, één van de eigenaren, in gesprek met Berend Vleems en Henk Brakels van Van Iperen over de uitdagingen in de komkommerteelt.

Berend: “Onze denkwijze moet structureel anders. Je moet zo opereren dat je geen plaag meer tolereert. Koos, de vader van Inge zegt altijd: ‘Wat je uit kunt sluiten, moet je uitsluiten’. Daar heeft hij eigenlijk alles mee gezegd. Je moet het er niet op aan laten komen. Vooruit denken, daar gaat het om.”

Inge: “De kas heeft veel potentie. Het is een beschermde omgeving, waarin we pretenderen alles te kunnen controleren. De komende jaren is het aan ons om te bewijzen dat we dat ook echt kunnen. ‘Is het mogelijk een goed en verantwoord energiebeleid te voeren? Kunnen we telen zonder de inzet van chemische middelen?’ Dat zijn vragen waar we ons mee bezig moeten houden.”

Berend: “Een jaar of acht geleden was spint een groot probleem in de komkommerteelt. Dat probeerden we met biologie en soms ook met chemie op te lossen. Maar we liepen eigenlijk altijd achter de feiten aan. We wisten dat het anders moest, maar vroegen ons af hoe. We zijn toen begonnen om de biologie in te zetten voordat de plaag zich aandiende. We zijn met andere bestrijders gaan werken dan wat toen gangbaar was. Dat bleek te werken, we bleven dat eerste jaar helemaal plaagvrij.” Inge: “Dat principe volgen we nog steeds. Een enkele keer moeten we nog ingrijpen, maar dat doen we dan met extra biologie. Dus geen chemie meer als het om de bestrijding van plaaginsecten gaat.”

Lees hier verder

Bron: Van Iperen

Deel artikel