'Bijmengverplichting zónder glastuinbouw'

'Bijmengverplichting zónder glastuinbouw'

Het verplicht toevoegen van groen gas aan aardgas kan vanaf 2026 de energietransitie in de gebouwde omgeving fors versnellen. Ook voor veehouders is het opschalen van de groengasproductie via monovergisting cruciaal om hun CO2-emissies te verlagen. Deze bijmengverplichting helpt zowel landbouw als bedrijven om te investeren in verduurzaming. Behalve in de glastuinbouw. Samen met ETS2 leidt deze maatregel tot een lastenverzwaring die twee keer zo hoog is als nodig om de klimaatdoelen te halen. Glastuinbouw Nederland en LTO Nederland roepen daarom op de bijmengverplichting vanaf 1 januari 2026 in te voeren, zónder de glastuinbouw.

Jaarlijks verandert op 1 januari de energierekening, zo ook voor telers. Vanaf dit jaar krijgen zij wederom een fors hogere energierekening op de mat met de inwerkingtreding van de Wet fiscale maatregelen. 2025 lijkt echter nog meer beprijzing in petto te hebben: ETS2 en de bijmengverplichting groen gas. Schattingen zijn dat ETS2 in 2030 10 tot 15 cent extra per kuub gas gaat kosten. Voor de bijmengverplichting is de schatting dat de kosten oplopen tot 12 cent extra per kuub gas. Extra prikkels die volgens Glastuinbouw Nederland niet nodig zijn om de klimaatambities van de glastuinbouw te halen. Niet alleen hun bestaanszekerheid maar ook de energietransitie staat daarmee onder steeds grotere druk.

Onnodige lastenverlichting
Met het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030 is de sector een constructieve partner van het Rijk in het versnellen van de transitie: alles is gericht op klimaatneutraliteit in 2040. Vanuit dit convenant werkt Glastuinbouw Nederland intensief met het kabinet samen om richting de voorjaarsnota van 2025 de hele energiepuzzel in de sector te leggen. Een uitdaging: want als geen ander wil de glastuinbouw af van fossiele energie, maar overprikkeling ligt nadrukkelijk op de loer.

De glastuinbouw is niet principieel tegen de bijmengverplichting noch ETS2. Wel maken telers zich zorgen over overbeprijzing. Samen leiden deze maatregelen namelijk tot een heffing van €200 per ton CO2-equivalenten. Dat is twee keer zo hoog als nodig om de klimaatdoelen van de glastuinbouw te halen, blijkt uit onderzoek in opdracht van de regering in de Miljoenennota. Sterker nog, de studie toont aan dat de sectorale CO2-heffing en de nieuwe energiebelasting al ruim voldoende zijn om de klimaatambities te halen. Niet nodig zijnde voor de CO2-doelen van de sector vormen deze plannen vooral extra lasten die Nederlandse telers Europees uit de markt prijzen.

Lees meer

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel