Hoeveel verdamping moet je minimaal aanhouden?
Geplaatst op 10 mei 2024
Dat een gewas moet verdampen om nutriënten en aangemaakte suikers naar de plaats van bestemming te krijgen en zichzelf indien nodig te koelen, staat buiten kijf. Afgezien van de vraag hoe energie-efficiënt een gewas kan groeien, is er nog een goede reden om een beheerste verdamping na te streven. Minder verdamping betekent immers ook dat er minder vocht uit de kas hoeft te worden afgevoerd, een proces waarbij eveneens energie (en CO2) verloren gaat.
Binnen het door Kas als Energiebron gefinancierde project ‘Masterplan verdamping’ voeren onderzoekers van Delphy IC, Plant Lighting en Wageningen University & Research in verschillende gewassen experimenten uit die meer duidelijkheid moeten bieden over de minimaal benodigde verdamping voor optimale groei.
Stefan van den Boogaart van Plant Lighting beet in de workshop het spits af en schetste de aanleiding en het theoretische kader voor het verdampingsonderzoek. Het project kwam vooral tot stand door problemen waar belichtende telers in de winter van 2022-2023 mee te maken kregen in hun streven om zoveel mogelijk energie te besparen. “Er is snel en drastisch omgeschakeld op LED, terwijl er ook meer is geschermd en vaak minder werd gestookt”, schetste de onderzoeker. “Per saldo resulteerde dit vooral in de vroege ochtenden in minder verdamping en vochtafvoer. Kennelijk werden daarbij grenzen overschreden, die zich onder andere vertaalden in verminderde houdbaarheid van chrysanten, slechte doorkleuring en kroonschimmel bij tomaten, broeikoppen, bolblad en vruchtabortie bij komkommer en bladranden, rotkoppen en afwijkende bloemkleuren bij gerbera’s. Om die problemen te vermijden en toch meer ruimte te bieden aan energiezuinige teeltstrategieën, moeten we voor elk gewas achterhalen waar de grenzen liggen en hoe je daar goed op kunt sturen.”
Lees hier meer
Bron: Kas als Energiebron