'Kritisch zijn loont'

'Kritisch zijn loont'

Tijdens de workshop over kasdekmaterialen en schermen op 19 november jl. hield Silke Hemming een betoog over schermeigenschappen, schermgebruik en het kiezen van schermen. Die eigenschappen kunnen sterk verschillen op grond van schermsamenstelling (toegepaste materialen en dichtheid) en de omstandigheden in de kas tijdens gebruik op de dag. Ze gaf nuttige tips om betere keuzes te maken en daardoor meer energie te besparen.

Met zorgvuldig gekozen, slim toegepaste scherminstallaties valt veel energie te besparen. Dat heeft vooral betrekking op de dagsituatie, er van uitgaande dat er ‘s nachts al intensief wordt geschermd met goed isolerende energieschermen doeken die weinig warmte naar boven uitstralen en weinig latente warmte verliezen via doorgelaten vocht uit de kas. Het laatste vraagt zeker aandacht bij de keuze van vervangende doeken.

Meetprotocollen en rekenmodel
Om de gebruikswaarde schermen te kunnen beoordelen, dienen hun optische en thermische eigenschappen bekend te zijn en te worden afgewogen tegen die van de kas en het teeltregime. Ook het buitenklimaat speelt logischerwijze een rol bij de dagelijkse toepasbaarheid en het verwachte effect op de energiehuishouding. Voor de optische eigenschappen zijn standaarden ontwikkeld (NEN 2675) om die eigenschappen objectief te meten. Belangrijk is om eigenschappen zowel in droge als natte toestand te kennen, wanneer er sprake is van condensvorming. Voor andere eigenschappen zijn er gestandaardiseerde meetprotocollen.

Vier belangrijke eigenschappen
De vier eigenschappen in kwestie zijn: lichttransmissie (hemisferisch gemeten volgens NEN 2675), thermische stralingseigenschappen, lucht- en vochtdoorlatendheid. In een uitgebreid rekenmodel op basis van KASPRO kan de impact op de energiehuishouding worden doorgerekend. Het belang van gestandaardiseerde meetprotocollen en rekenmodellen is dat zij objectieve vergelijkingen mogelijk maken, schermproducenten helpen in hun ontwikkelingsproces en weloverwogen keuzes mogelijk maken voor eindgebruikers.

Lees hier meer

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel