Powercrumbs helpt bij productie groen gas

Powercrumbs helpt bij productie groen gas

De Arnhemse start-up Powercrumbs heeft de derde innovatie challenge van netwerkbedrijf Alliander gewonnen. Met hun innovatie leveren zij een bijdrage om tijdens de zomermaanden meer groen gas kwijt te kunnen, wanneer het gasnet niet toereikend is. De winnende ondernemers ontvangen een innovatiebudget van 60.000 euro om hun concept verder uit te werken en toe te passen in een pilot.

Eind juni heeft Alliander ondernemers, uitvinders en vernieuwers op het online platform Starthubs uitgedaagd om oplossingen te bedenken om het seizoensprobleem met groen gas op te lossen. Tijdens de zomermaanden kan er namelijk meer groen gas geproduceerd worden dan dat er verbruikt wordt. Hierdoor blijven producenten van groen gas ’s zomers met een overschot zitten en worden zij beperkt in hun productie. Daarnaast beperkt het seizoensprobleem ook het gebruik van groen gas en daarmee de verduurzaming van het gasgebruik.

Slimme oplossingen gezocht
Met de innovatie challenge zocht Alliander een oplossing om in de zomer toch het overschot van groen gas in te kunnen zetten. Het netwerkbedrijf ontving 17 inzendingen, waarvan 4 ideeën zijn gepresenteerd aan een team van specialisten. De oplossing van Powercrumbs is het meest haalbaar en innovatief bevonden. Zij vonden een oplossing voor de levering van meer groen gas tijdens de zomermaanden in toepassingen buiten het bestaande gasnet.

Groen gas als brandstof voor de bouw
Powercrumbs wil het seizoensprobleem oplossen met een virtuele pijplijn tussen de producent en bouwplaatsen. Dit doen zij door het overschot aan groen gas bij de producent onder hoge druk op te slaan in mobiele opslagcontainers. Deze containers worden vervolgens met vrachtwagens naar bouwprojecten in de omgeving gebracht. Hier wordt het groene gas gebruikt als duurzame brandstof voor aggregaten. Het vervangt daarmee diesel en zorgt zo voor grote milieuvoordelen door lage uitstoot van stikstof, fijnstof en broeikasgassen.

Rolf van der Velde, lid van het expertteam bij Alliander: “De innovatie van Powercrumbs is ontzettend interessant. Overschotten van groen gas worden zo ingezet in een markt waar deze veel meerwaarde opleveren. Door de elektrificatie van bouwmaterieel is op bouwplaatsen steeds meer behoefte aan elektrisch vermogen. Dat vermogen kan niet altijd worden geleverd door het elektriciteitsnet. Door de inzet van aggregaten kan het werk wel doorgaan. En met het gebruik van groen gas kan dat op een duurzame manier. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

Pieter Mans, CEO van Powercrumbs: “Drie jaar geleden zijn we gestart met Powercrumbs om juist uitdagingen als deze op te lossen. Wij zoeken naar oplossingen voor de inzet van reststromen van energie, die in het huidige systeem verloren dreigen te gaan. De oplossing voor groen gas hebben we in een andere vorm ook getest en toegepast bij waterschappen. Daar is in de winter namelijk een overschot aan een ander duurzaam gas: biogas. Dat ontstaat uit rioolafval. Ons ultieme doel is de overschotten van groen gas en biogas in een systeem te combineren. Door deze wisselwerking kunnen we het hele jaar door duurzame brandstof leveren aan bouwprojecten.”

Groen gas
Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas en heeft daarom een belangrijke rol in de energietransitie. Het wordt schoon geproduceerd uit onder andere GFT-afval, rioolwater en mest en heeft dezelfde kwaliteit als aardgas. In Nederland wordt per jaar ongeveer 200 miljoen kubieke meter groen gas ingevoerd in het bestaande aardgasnet. De komende jaren moet deze hoeveelheid worden vertienvoudigd. In het klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 2 miljard kubieke meter groen gas wordt geproduceerd. Dit is een enorme opgave en slimme oplossingen en innovaties zijn dan ook hard nodig om deze te laten slagen.

 

Bron:

Deel artikel