Bladluis paprika succesvol aangepakt met biologie

Bladluis paprika succesvol aangepakt met biologie

In een aantal teelten, waaronder de paprikateelt, is bladluis probleem nummer één voor bedrijven. Met het wegvallen van chemische middelen en het opduiken van resistentie, werd de inzet van biologie afgelopen jaren steeds belangrijker. Biobest heeft het breedste pakket biologische bestrijders op de markt. “Met dit brede pakket kunnen telers bladluis effectief aanpakken", laat het bedrijf in KAS Magazine weten.

Waar tomatentelers nauwelijks last hebben van bladluis, is het in de paprikateelt doorgaans de grootste plaaggeest. Bladluizen veroorzaken veel vettigheid waardoor de vruchten plakkerig en uiteindelijk onverkoopbaar worden. Komen de luizen in grote aantallen voor in het gewas, dan stopt ook de groei van de plant en kan het klimaat in de kas op deze plekken negatief beïnvloed worden. Kortom, telers hebben er alle belang bij om bladluizen aan te pakken, maar dat is vandaag de dag geen vanzelfsprekendheid.

Conflict met MRL
“De problemen zijn begonnen sinds het wegvallen van het middel Plenum”, vertelt Marvin Koot, specialist gewasbescherming bij Biobest. “Dat gebeurde een kleine vijf jaar geleden. Tot die tijd hadden telers een tool in handen waarmee zij bladluizen goed onder controle konden houden. Alternatieve middelen gingen niet goed samen met biologie of gaven problemen met de MRL, de maximale residulimiet voor groenten en vruchten.” De problemen die ontstonden, noopten telers tot biologie inzetten. “Dat ging tot twee jaar geleden nog relatief makkelijk met een beperkte inzet van chemische middelen in combinatie met biologie”, vertelt Koot, die met name actief is in de groenteteelt. “Tot er twee jaar geleden een resistente luis opdook. Op dat moment was er nog een noodoplossing voor handen dankzij een middel tegen trips dat ook effectief bleek tegen luis. Echter groeide het besef dat er een blijvende oplossing in biologie gevonden moest worden.”

Lees het volledige artikel hier

Bron: KAS Magazine

Deel artikel