Meer biologisch fruit in schoolfruitmandje
Geplaatst op 16 september 2024
Schoolfruit zit in de lift. Na een dip door de coronajaren, groeit het aantal kinderen dat op school fruit en ook groente aangeboden krijgt. Alleen al via het educatieprogramma van de Europese Unie, om kinderen te helpen een gezond eetpatroon te ontwikkelen, werd in het schooljaar 2022/2023 18.3 miljoen kilo fruit en groente gegeten op scholen in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, België en Finland*. Een groei van ruim 27% ten opzichte van het het schooljaar ervoor. Naast het EU programma zijn er ook diverse andere initiatieven voor fruit op school.
Nieuw: biologisch schoolfruit voor iedereen
Een nieuwe EU-voorwaarde voor het schoolfruit programma 2024/2025 is dat alle scholen in alle landen gedurende de schoolfruit-weken minimaal vier biologische producten ontvangen. Een aantal landen biedt al structureel biologisch fruit en groente aan via het EU schoolfruitprogramma; bijvoorbeeld in Oostenrijk was ruim een derde van het aangeboden schoolfruit in het schooljaar 2022/2023 biologisch.
De verschuiving naar meer biologisch schoolfruit maakt deel uit van bredere inspanningen om gezondere en duurzamere voedselkeuzes op scholen in de hele EU te bevorderen, in lijn met de Farm to Fork-strategie die gericht is op het vergroten van de impact van duurzame voedselconsumptie en -educatie.
Druiven, appels en aardbeien
Fruitgewassen zijn gevoelig voor ziektes en plagen, waardoor in de conventionele landbouw met regelmaat synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Uit het recente onderzoek van Foodwatch [1] blijkt dat populaire schoolfruitsoorten, zoals aardbeien, druiven, appels en mandarijnen, vaak meerdere residuen, oftewel 'cocktails' van pesticiden bevatten. Met gemiddeld vier tot vijf verschillende gifresten behoren deze tot de meest vervuilde fruitsoorten.
Hoewel 96% van de gemeten producten pesticidegehaltes bevat die binnen de wettelijke limiet valt (EFSA-rapport van 2022 [2]) zijn er binnen de huidige EU-wetgeving geen regels voor cocktails. De aanwezigheid van meerdere residuen zijn binnen een monster toegestaan, zolang elk individueel residugehalte de vastgestelde maximale residulimiet (MRL) voor elke werkzame stof niet overschrijdt.
Druiven, aardbeien, mandarijnen, peren en appels behoren tot het fruit waarbij het vaakst een cocktail werd gevonden. Biologisch fruit wordt geteeld zonder het gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of genetische modificatie. Met biologisch schoolfruit krijgen kinderen dus fruit zoals de natuur het bedoeld heeft.
Een keuze voor de toekomst
De Europese Green Deal is het momentum om het aandeel biologisch fruit van het schoolfruit te laten groeien. Door te kiezen voor biologisch fruit, investeren scholen in de gezondheid van hun leerlingen en in een duurzame wereld. Het is een keuze die aansluit bij de toenemende bewustwording rondom gezond en duurzaam eten. Bovendien biedt het leerlingen de kans om van jongs af aan kennis te maken met de smaak en kwaliteit van pure producten, wat hun voedingspatronen in de toekomst positief kan beïnvloeden.
Biologisch schoolfruit bij Eosta
Eosta biedt als pionier op de Europese markt al vanaf 1990 biologisch fruit en groente aan. Met een ruime keuze aan schoolfruit. Denk aan mandarijnen, appels, sinaasappels, kiwi, druiven, mango (met Living Wage implementatie voor de pakhuizen), blauwe bessen en avocado (waaronder Fairtrade avocado, met Living Wage implementatie voor de pakhuizen). Tezamen met het biologische fruit kan Eosta divers educatiemateriaal aanbieden.
Samen tegen verspilling
Om leerlingen te inspireren om verspilling tegen te gaan, ontvangen scholen die deelnemen aan het EU Schoolfruit programma, sinds het schooljaar 2021 twee tot maximaal vier weken, één portie per week producten van kwaliteitsklasse II - producten met een cosmetische afwijking.
Deze cosmetische afwijking zegt echter niets over de smaak van een product. Hierdoor leren kinderen dat groente en fruit met butsjes, gekke vormen en krasjes bij de natuur horen en dat deze net zo lekker én gezond zijn als kwaliteitsklasse I groente en fruit. Deze hoeven dus echt niet weggegooid te worden. Om verspilling tegen te gaan, en telers niet te laten zitten met hun klasse II producten, biedt Eosta ook klasse II producten aan, naast de klasse I kwaliteit.
Meer nieuws