Waarom is stikstof zo belangrijk voor de plant?
Geplaatst op 18 oktober 2023
"Veel grondstoffen onttrekken (tijdelijk) stikstof aan de voedingsoplossing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houtvezel, schorsproducten en de Basis BioMix. Maar voordat we hier dieper op in gaan allereerst de vraag: waarom is voldoende beschikbare stikstof ook alweer zo belangrijk voor de plant?"
Stikstof is een essentieel element voor de groei en ontwikkeling van planten. Het maakt deel uit van eiwitten, enzymen, chlorofyl en DNA. Planten kunnen stikstof opnemen uit het substraat in de vorm van nitraat (NO3-) of ammonium (NH4+). Het substraat kan stikstof bevatten uit organische of anorganische bronnen, geeft Lensli Substrates aan. "Wist je dat maar liefst 70 % van de beschikbare stikstof wordt ingebouwd in het bladgroen (chlorofyl) van de plant?"
Stikstoffixatie is het proces waarbij stikstof wordt omgezet van een beschikbare vorm (nitraat of ammonium) naar een niet-beschikbare vorm (organisch gebonden stikstof). Dit proces kan plaatsvinden door micro-organismen die in het substraat leven, zoals bacteriën of schimmels. Zij gebruiken stikstof als voedingsbron voor hun eigen groei en metabolisme. Stikstoffixatie kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op het substraat en de plant. Aan de ene kant kan het bijdragen aan de verbetering van de organische stof en de structuur van het substraat, en aan de onderdrukking van ziekteverwekkers. Aan de andere kant kan het leiden tot een tekort aan stikstof voor de plant, waardoor de groei en kwaliteit worden verminderd."
De mate en snelheid van stikstof fixatie hangt af van verschillende factoren, zoals:
- De samenstelling en het vochtgehalte van het substraat;
- De hoeveelheid en de vorm van stikstof die wordt toegevoegd;
- De temperatuur en de pH van het substraat;
- De activiteit en diversiteit van de micro-organismen;
- De leeftijd en herkomst van grondstoffen.
Als teler kun je hiermee omgaan door een aantal maatregelen te nemen, zoals:
- Het kiezen van een geschikt substraat dat voldoet aan de eisen voor water- en luchthuishouding, voedingsstoffen en pH;
- Het regelmatig controleren en analyseren van het substraat op stikstofgehalte en andere parameters, door middel van een bodem(grond) analyse. Uiteraard kunnen wij je hierbij ondersteunen.
- Het aanpassen van de watergift en de bemesting aan de behoefte van de plant en de eigenschappen van het substraat;
- In samenwerking met de substraatleverancier een gedeelte van de immobilisatie bij aanvang al compenseren met meststoffen.
"Door bovenstaande maatregelen te nemen kun je een optimale balans bereiken tussen de beschikbare stikstof in het substraat in relatie tot de door jullie gebruikte bemestingsstrategie. Vraag bij aanvang aan je Lensli substraatspecialist hoeveel stikstof er nodig is in het substraat om te beginnen met een goede balans. In samenwerking met de RHP is hier een rekenmodel voor ontwikkeld. Deze kun je terugvinden op hun website: Focus op voedingselementen: stikstof – RHP."
Bron: Lensli Substrates