Hoe te telen als CO2-dosering schaars wordt?

Hoe te telen als CO2-dosering schaars wordt?

Een modelstudie naar de effecten van CO2-dosering en de ventilatie op de CO2-concentratie en gewasfotosynthese in de kas. Immers in de (nabije) toekomst gaat CO2 schaars worden vanwege het fossielvrij worden van de tuinbouw. Daardoor wordt CO2 steeds duurder, en zal er zuiniger moeten worden omgegaan met het doseren van CO2. Hoe kun je met zo min mogelijk doseren, toch een zo hoog mogelijke concentratie in de kas behalen?

Kun je door meer te ventileren juist CO2 van buiten halen? En wat is precies het effect van de veranderende CO2- concentratie op de fotosynthese en dus de productie van een gewas? Een antwoord op deze vragen is verkregen door een modelstudie naar de effecten van CO2-dosering en de ventilatie op de CO2-concentratie en gewasfotosynthese in de kas. Het eerste deel van de studie vind je hier.

Luchtuitwisseling met de buitenlucht (de ventilatie), de CO2-dosering en de CO2-opname door het gewas (voor fotosynthese) zijn de drie belangrijkste onderdelen waarmee gerekend moet worden. De kas moet geventileerd worden om de kas te koelen of vocht af te voeren. Hierdoor ontsnapt een groot deel van de gedoseerde CO2 naar de buitenlucht. Als er niet of weinig gedoseerd wordt, daalt de CO2-concentratie al snel onder de buitenwaarde en kan de ventilatie ook gebruikt worden om de CO2-concentratie te verhogen naar die van de buitenlucht (400-420ppm; er is gerekend met 400 ppm). Deels door ramen verder te openen, deels door mechanisch de ventilatie te verhogen. Deze situaties van niet of weinig doseren hebben we in een model gestopt met komkommer als voorbeeldgewas en verder gerekend om de bovenstaande vragen te beantwoorden. In eerste instantie bij een aantal vaste lichtintensiteiten zoals 200, en 500 en 1000 μmol/m2/s en vervolgens enige voorbeelddagen met variabel licht. Er is gerekend met een 6 meter hoge kas zodat de ventilatievoud (aantal volledige luchtverversingen per uur) factor 6 verschilt met de ventilatiesnelheid in m3/m2/uur. Lees hier de studie door Botany naar technieken om de ventilatievoud te verhogen om CO2 te besparen.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel