Oproep tot eerlijk belastingstelsel

Oproep tot eerlijk belastingstelsel

In aanloop naar het debat over fossiele subsidies op pakjesavond roept Glastuinbouw Nederland de Kamer op tot een vlakke energiebelasting, zonder cadeautjes voor industrieën. Zo betaalt iedereen evenveel voor zijn energie en zorgen we met extra, sectorspecifieke CO2-beprijzing dat elke sector zijn klimaatdoelen haalt.

De glastuinbouw heeft al tien jaar een eigen CO2-sectorsysteem. Dat systeem borgt zowel ons klimaatdoel voor 2030 als klimaatneutraliteit in 2040, zoals dat in het convenant met het Rijk is afgesproken. Twee jaar geleden is dit convenant herijkt en koos de glastuinbouwsector samen met het kabinet voor een nóg ambitieuzer CO2-emissiereductiedoel voor 2030. De sector is daarom akkoord gegaan met stevige, additionele energiebeprijzing: afbouw van het verlaagd tarief tuinbouw, inperking van de inputvrijstelling voor warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) en een sectorspecifieke CO2-heffing. De hoogte van deze totale beprijzing is gericht op het gegarandeerd halen van onze klimaatdoelen.

Huidige energiebeprijzing oneerlijk
Eerlijk is het huidige beprijzingsstelsel niet. Glastuinbouw Nederland heeft zorgen over de rechtvaardigheid van beprijzing. Ten eerste komen er regelmatig nieuwe, generieke prijsprikkels voor telers, zoals ETS-2 en de bijmengverplichting groen gas. Daarmee ontstaat een prijsprikkel, die voor telers veel hoger is dan nodig voor het realiseren van hun klimaatdoel. Ten tweede gaat dit systeem uit van het huidige energiebelastingstelsel, dat onevenwichtig is. Het is degressief en kent een suboptimale verdeling over aardgas, elektriciteit en hernieuwbare energie. Het Klimaatplan 2025-2035 stelt dan ook terecht een onderzoek naar eventuele aanpassing van het totale beprijzingsbeleid voor.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel