Inaho zoekt telers voor testen tomatenoogstrobot

Inaho zoekt telers voor testen tomatenoogstrobot

inaho Inc. uit Japan heeft proeven gedaan in Nederland met zijn oogstrobot voor snacktomaten. De tomatenoogstrobot van inaho is in mei 2023 begonnen met proeven met Nederlandse telers. Nu zoekt het bedrijf meer telers die de robot willen testen.

De laatste proef is in juni-juli 2024 in Nederland voltooid. De robot van inaho liet hierbij zijn verbeteringen en prestaties zien, geeft het bedrijf aan. De robot heeft een verbeterde oogstsnelheid. Vergeleken met vorig jaar heeft de robot zijn oogstsnelheid in vergelijkbare omstandigheden verdubbeld, dankzij een nieuwe chip, een nieuwe camera en verbeterde AI-software. Ook maakt de robot minder fouten. Met de verbeterde beeldherkenning is het aantal fouten van het vallen van tomaten en het plukken van groene tomaten verminderd. Een praktische afgeslankte behuizing voorkomt bovendien schade aan planten en zorgt ervoor dat de robot in kleinere banen past.

Nick Duijvestijn, eigenaar en teler van Kwekerij Duijvestijn, werkt nauw samen met inaho. "Voorbereiden op hogere loonkosten en een tekort aan arbeidskrachten is een van onze prioriteiten. De samenwerking met inaho geeft ons de kans om te wennen aan het werken met oogstrobots. De robot van inaho is eenvoudig te bedienen voor de medewerkers en onze tomaten worden veilig geoogst zonder schade aan de vruchten en planten."

Sohya Ohyama, COO van inaho, benadrukt de collaboratieve visie van inaho's robotica. "We willen de schaal van onze proeven uitbreiden om klaar te zijn voor de commercialisering van onze robots en we zijn actief op zoek naar telers met een duidelijke visie voor de toekomst. De telers kunnen hun voordeel doen door al in een vroeg stadium vertrouwd te raken met de samenwerking met robots. Wij willen de samenwerking met telers aangaan om een concreet bedrijfsmodel en robotafspraken te ontwikkelen en de co-performance tussen mensen en robots te maximaliseren."

Telers die in een vroeg stadium samenwerken met inaho kunnen voordelen krijgen zoals vroegtijdige kortingen en voorrang bij het gebruik. Wie meer wil weten over de laatste ontwikkeling van de robot en het resultaat van de laatste proef in Nederland kan contact opnemen.

 

Bron:

Deel artikel