LED in groenteteelt vraagt andere aanpak dan SON-T
Geplaatst op 11 april 2024
Het was op 27 maart volle bak op het Lichtevent van Kas als Energiebron bij Delphy IC en de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research in Bleiswijk en mede georganiseerd door Plant Lighting en Glastuinbouw Nederland. Telers, adviseurs en andere geïnteresseerden konden kiezen uit 13 workshops en een rondleiding langs verschillende proeven bij beide kennisinstellingen. Veel (vrucht)groentetelers bezochten de workshop over praktijkervaringen in de groenteteelt. Dat is niet verwonderlijk, want juist in vruchtgroenten is de lichttransitie momenteel zeer actueel. Wat wisten Jaco den Bakker (Wageningen UR), Rens Smith (Delphy) en teeltmanager Cees Maan (Lans) te melden?
Ontwikkeling lichtrecepten
Jaco den Bakker blikte op de ontwikkeling van LED-recepturen door de jaren heen en het finetunen daarvan in diverse gewassen. In de begintijd lagen de verhoudingen tussen lichtkleuren op 95% rood en 5% blauw. Dat was goed voor de groei en ontwikkeling van tomaat, maar niet voor alle gewassen. Bovendien resulteerde dit recept in knalroze licht, wat voor medewerkers niet prettig is en een beoordeling van de vruchtkleur bemoeilijkt. Tegenwoordig is 90% rood, 5% wit (groen) en 5% blauw gebruikelijk, al dan niet met aanvulling van wat verrood licht. De Dat laatste draagt niet bij aan de fotosynthese, maar kan wel noodzakelijk zijn voor een goede gewasontwikkeling en plantbalans. Afhankelijk van het gewas zullen deze percentages iets van elkaar kunnen verschillen.
Lees hier verder
Bron: Kas als Energiebron