Minder emissies door sensoren en modellen
Geplaatst op 13 januari 2025
Voor een emissievrije teelt moet een teler – of de computer – weten hoeveel water en meststoffen het gewas gebruikt. Om deze beslissing te nemen, heeft de teler een ondersteuningssysteem nodig, gecombineerd met ervaring. Er zijn twee belangrijke methoden om hierbij te ondersteunen: sensoren en modellen. Modellen zijn weergaven van de werkelijkheid op basis van aannames, bijvoorbeeld over de samenstelling van het substraat dat in de teelt wordt gebruikt. Echter, de daadwerkelijke samenstelling kan variëren, waardoor het model onnauwkeurige output geeft.
Met sensoren is het mogelijk om de werkelijke hoeveelheden water en meststoffen in een substraat te meten. Zo zijn er sensoren voor fosfor- of stikstofniveaus. Zoals Mondaca Duarte aangeeft, geven deze sensoren echter niet altijd de werkelijkheid weer. Zo kan de aanwezigheid van het gewas zorgen leiden tot een onjuiste meting. Dit betekent dat een sensor regelmatig moet worden gecontroleerd en indien nodig opnieuw gekalibreerd.
Volledig autonome teelt
Zowel modellen als sensoren introduceren onzekerheden in voorspellingen of metingen. “Door modellen en sensoren te combineren, kunnen we deze onzekerheid aanzienlijk verminderen.” Vanaf 2025 zal WUR deze combinatie onderzoeken, onder andere in de Demokas 2030 en bij teeltbedrijven. “Op deze manier werken we aan de volgende stap voor volledig autonome teelt: automatische toepassing van water en meststoffen zonder emissies,” zegt Mondaca Duarte, die momenteel zijn promotieonderzoek over irrigatiemodellen afrondt. “Het is geweldig om mijn promotieonderwerp toe te passen in mijn werk om de tuinbouw duurzamer te maken.”
Het onderzoek naar volledige recirculatie in de tuinbouw is een publiek-private samenwerking (PPS) gefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Aan deze PPS nemen onder andere CE-line, Priva, Yara, Grodan en anderen deel.
Meer nieuws