Veelbelovende concepten oplossing brijnprobleem

Veelbelovende concepten oplossing brijnprobleem

In het project Rewarding zijn onderzoekers erin geslaagd met bestaande technologieën enkele veelbelovende concepten te ontwikkelen die een oplossing bieden voor het brijnprobleem. In het voorjaar van 2025 start een pilot waarin diverse technologieën worden losgelaten op grond- en drainwater. Doel is om zoveel mogelijk gietwater uit grondwater te winnen en om drainwater in substraatteelten en drainagewater in grondgebonden teelten langer te hergebruiken. Daarnaast is het streven nutriënten terug te winnen en tot oplossingen te komen voor de geconcentreerde stromen (brijn) die nu nog ontstaan bij gebruik van behandeld grondwater.

Het driejarige project zit inmiddels op de helft van de looptijd. Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) en KWR hebben in die periode veel bestaande technieken geëvalueerd en getoetst in laboratoria. Volgens de betrokken onderzoekers Marc Lanting (WFBR) en Nienke Koeman (KWR) bieden verschillende behandelingsconcepten perspectief. Deze kunnen in verschillende configuraties worden toegepast op tuinbouwbedrijven, vaak in combinatie met al aanwezige omgekeerde osmose installaties. De toepassing is wel afhankelijk van de teelt en de uitgangssituatie, de kwaliteit van grondwater kan immers van gebied tot gebied sterk verschillen.

Achtergrond
“Grondwater langs de kust is relatief zout als gevolg van kwel, terwijl grondwater in andere gebieden vaak veel ijzer en calcium bevat”, licht Koeman toe. “De inzet van dit project is om op basis van intensieve waterbehandeling meer rendement te halen uit grond-, drain- en drainagewater, en zo te streven naar Zero Liquid Discharge. Hierdoor is er op termijn minder grondwater nodig om in de behoefte van goed gietwater te voorzien. Door behandeling van drainwater hoeft er minder geloosd te worden en kunnen nutriënten en water beter hergebruikt worden.“

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel