Rapport: Energiegebruik bij low-chill aardbeien

Rapport: Energiegebruik bij low-chill aardbeien

Bij Wageningen UR Glastuinbouw & Bloembollen in Bleiswijk in een kas met ETFE-folie in het kasdek, is binnen het programma Kas als Energiebron een aardbeionderzoek met low-chill rassen uitgevoerd. Het onderzoek was vooral gericht op beperking van het energie- en CO₂-gebruik. Daarnaast is ook gekeken of de teeltperiode kon worden verlengd met het verkorten van de dag met een verduisteringsdoek.

Het hoofdras was Inspire, daarnaast waren er 4 goten met het ras Fandango. Het elektriciteitsverbruik voor de warmtepomp was 27.1 kWh/m².

Warmteoverschot
Bij het ontvochtigingsproces ontstond een warmteoverschot van 84.9 kWh/m² die voor de verwarming kon worden gebruikt. Daarnaast werd er via gas 54 kWh/m² (=6.1 m³/m²) voor de verwarming gebruikt. Deze was in de winter nodig omdat de warmtepomp, die door de ontvochtiging gedreven werd in de winter niet genoeg produceerde. In de zomer is dit tekort alsnog gewonnen uit de kas en in een aquifer opgeslagen. Daarmee had de kas all electric geklimatiseerd kunnen worden zonder dat daar aardgas voor nodig zou zijn geweest. Het warmtegebruik zou bij een glazen kasdek 3% hoger hebben gelegen dan bij het gehanteerde ETFE kasdek. In totaal is er 6.6 kg/m² CO₂ gedoseerd.

Verdamping
Met behulp van gegevens van de watergift, de drain en een weeggoot is de verdamping benaderd. De nachtverdamping is geschat op 25 g/m2 .uur. Inspire produceerde 10.7 kg/m² en Fandango produceerde 10.8 kg/m². Tot begin augustus zijn er nieuwe trossen aangelegd bij het ras Inspire, wat liet zien dat de verduistering in mei en eerste helft juni nog gezorgd heeft voor trosinductie. De vruchtmaat was erg goed in het voorjaar. In de zomer nam de vruchtmaat iets af. Vanaf juni vormde meeldauw een probleem, waardoor naast het gebruik van ‘groene’ middelen, ook regelmatig chemisch ingegrepen moest worden.

Financiering
Dit project is uitgevoerd door Wageningen University & Research en gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Energiebron, een innovatieprogramma van het ministerie van LVVN en Glastuinbouw Nederland. Mede mogelijk gemaakt door Kennis in je Kas (KijK). De proef is intensief gevolgd en begeleid door telers.

Download het rapport hier

 

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel